Budoucnost regionu: Místo šachet budou na Mostecku pole a ovocné sady
06.12.2012 | Denik.cz
Zapomeňte alespoň na chvíli na průmysl kolem sebe. Představte si, jak na výletě k jezeru Most míjíte stádo krav. Za pastvinou nad východním pobřežím kombajny sklízejí pícniny a řepku. Na mechu u nového lesa, který schovává chemičku, svačí rolníci pěstující šťovík pro výrobu energie v bioteplárnách.
Není to žádná pitomost, ale možný scénář zemědělského využití rekultivované pustiny na Mostecku. Pracují na tom renomovaní experti.Postupný návrat rolníků do míst, kde před těžbou uhlí hospodařili jejich předci, patří v regionu k nejvíce očekávaným změnám ve 21. století.
„Pro zemědělce je to velká výzva," řekla Mosteckému deníku Ludmila Holadová, předsedkyně Okresní agrární komory. Někteří už nové farmaření zkoušejí. Podle Holadové mají průkopníci velké výnosy. O další půdu, která by se měla postupně uvolňovat, se prý už teď svádí boj.
Pro sedláky se dělá místo také v okolí jezera Most, které nemá sloužit jen k rekreaci. „Jsou tu poměrně kvalitní půdy," sdělil Petr Dušek z ústecké univerzity.
Pole, louky, pastviny nebo sady budou dál od jezera i od řeky Bíliny, aby vodu nepoškodila po deštích hnojiva. Při zemědělské rekultivaci pomáhají úrodná spraš a ornice ze šachet.
Přeměna části rekultivované krajiny na pole bude ale trvat ještě léta. Řada farmářů si nemůže expanzi dovolit kvůli vyšším vstupním nákladům. Travnaté plochy jsou daleko od vesnických základen. Chybí hustá síť cest zaniklých při bourání vesnic ve 20. století. A stále se neví, za jakých podmínek se bude většina území pro lidi uvolňovat. Jedná se o obrovské území, které nemá zdivočet a zůstat ladem.
„Není to malá pískovna. Řešíme desítky tisíc hektarů narušených pozemků, kde přecházíme do ekosystému krajiny, jejíž přirozenost musíme respektovat," sdělil přední český expert na rekultivace Stanislav Štýs.
Že lze z poškozeného území udělat „malou Moravu", dokazuje podle odborníků úspěch mosteckých vinic budovaných na výsypkách. „Výsadba vinic na Mostecku se osvědčila," řekl zakladatel místních vinic Ivan Váňa.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)