Výzkum příčin znehodnocování baleného salátu
06.12.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ozón může pomoci v zastavení problému sáčkovaných salátových listů, které se po prodeji rychle stávají slizkými a nepoživatelnými. Podle odbornice Shreya Wani z university v Newcastle může ozón hrát úlohu v zastavení problému sáčkovaných salátových listů, které se po prodeji rychle stávají slizkými a nepoživatelnými. Slizkost je způsobována mikroby jako Pseudomonas fluorescens, sdělila časopisu Grower. Ozón je již používán k desinfekci ovoce. Může být vyráběn na místě a nemá žádná rezidua, ale salátové listy jsou jemné a jestliže jsou v nich otevřené póry, může je poškodit.
V prvním roce studování tohoto problému odbornice zkoumala maximální úrovně vystavení listů působení ozónu. Řídila pokusy tak, aby potlačovala bakterie bez poškozování listů. Nyní je potřebuje realizovat ve větším měřítku.
Její práce je podporována společnostmi dodávající listovou zeleninu Vitacress a Intercrop a společností Biofresh zabývající se skladováním ovoce a zeleniny..
Horticulture Week, 2012, 23 November, s. 28
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Mořského ledu u Antarktidy nikdy nenaměřili méně. Jeho ztráta ohrožuje celý kontinent (27.09.2023)
- ÚOHS zahájil správní řízení s řetězcem Globus, hrozí vysoká pokuta (27.09.2023)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 26.9. 2023 (27.09.2023)
- Vědci odebírali vzorky naplaveného dřeva na severu Norska, teď budou zjišťovat jeho původ (26.09.2023)
- Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu. Navrhovaná úprava podpoří územní rozvoj obcí a sníží byrokracii. (26.09.2023)