Výzkum příčin znehodnocování baleného salátu
06.12.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ozón může pomoci v zastavení problému sáčkovaných salátových listů, které se po prodeji rychle stávají slizkými a nepoživatelnými. Podle odbornice Shreya Wani z university v Newcastle může ozón hrát úlohu v zastavení problému sáčkovaných salátových listů, které se po prodeji rychle stávají slizkými a nepoživatelnými. Slizkost je způsobována mikroby jako Pseudomonas fluorescens, sdělila časopisu Grower. Ozón je již používán k desinfekci ovoce. Může být vyráběn na místě a nemá žádná rezidua, ale salátové listy jsou jemné a jestliže jsou v nich otevřené póry, může je poškodit.
V prvním roce studování tohoto problému odbornice zkoumala maximální úrovně vystavení listů působení ozónu. Řídila pokusy tak, aby potlačovala bakterie bez poškozování listů. Nyní je potřebuje realizovat ve větším měřítku.
Její práce je podporována společnostmi dodávající listovou zeleninu Vitacress a Intercrop a společností Biofresh zabývající se skladováním ovoce a zeleniny..
Horticulture Week, 2012, 23 November, s. 28
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Nařízení o mimořádných rostlinolékařských opatřeních proti zavlékání nebezpečné karanténní choroby révy vinné do Česka (07.12.2025)
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Na čistší a ekologičtější železniční dopravu míří z Modernizačního fondu dalších téměř 11 miliard korun (05.12.2025)
- Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci (05.12.2025)

Tweet



