Reakce předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR a předsedy Antibyrokratické komise MZe na informaci ze setkání tzv. Stoiberovy skupiny

Považuji za nutné reagovat na informaci ze setkání skupiny na vysoké úrovni pro snižování administrativní zátěže (tzv. Stoiberovy skupiny) týkající se 15% nárůstu administrativních nákladů, které přinese reforma SZP. Za argument nepovažuji ujištění komisaře Daciana Cioloşe, že nárůst se týká pouze přepracovaného systému přímých plateb, nikoli celé reformy SZP.

Byrokracie je v současné době problémem evropského zemědělství číslo 1. Sedláci často pro samou administrativu a kontroly jen stěží hledají čas na vlastní hospodaření. Jsou zavaleni nepotřebnými požadavky ze strany různých úřadů, které jim neumožňují tak potřebný rozvoj podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti. Postup, kdy při změně agendy, která má být pro zemědělce přínosem, vzroste administrativní zátěž, považuji za naprosto neobhajitelný. Je zcela evidentní, že se jedná o špatnou strategii, kterou je třeba změnit. Složité situaci, v níž se nyní Evropská unie nachází, jistě nepomůže nehospodárné využívání prostředků, snížení veřejné podpory SZP a konkurenceschopnosti pozice zemědělství EU vlivem nadbytečné administrativy.

O tom, že boj s byrokracií není marný a že je možné i v tomto směru leccos změnit, se přesvědčuji dnes a denně ve své funkci předsedy Antibyrokratické komise MZe. Ta byla při Ministerstvu zemědělství ČR zřízena z popudu Asociace soukromého zemědělství ČR před čtyřmi lety právě ve snaze omezovat stoupající administrativní náročnost různých opatření uplatňovaných a využívaných v  resortu zemědělství. Jejími členy jsou zástupci nevládních organizací v oblasti zemědělství, kteří prostřednictvím zemědělské veřejnosti vyhledávají případy zbytečné administrativní zátěže, evidují je a předkládají k projednání. Za dobu působení komise se podařilo vyřešit stovky závažných podnětů, často jednoduchou změnou legislativy. Z popudu této komise nyní dochází v resortu zemědělství k revoluční transformaci. Kromě snížení již zmiňované neúměrné byrokratické zátěže dojde touto transformací i ke značnému snížení provozních a správních nákladů resortu. Počítá se s celkovou úsporou 640 000 000 €.  

To je jistě cesta, kterou by se mohli vydat i ministři v ostatních resortech. Vyzývám Vás proto k přehodnocení současných reformních plánů SZP vedoucích ke zvýšení administrativní zátěže. Nebo snad mají pravdu ti euro-pamětníci, kteří tvrdí, že výsledkem každé Společné zemědělské politiky je ještě více byrokratické zátěže? Plánovaná reforma pod Vaším vedením by tato slova potvrzovala.

Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR

Kontakt:

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

tel.: 777 032 332

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info