Slunečnice k výrobě bioplynu místo kukuřice

Veřejnost požaduje větší rozmanitost v pěstování energetických rostlin. Existují různé alternativní a doplňující rostliny ke kukuřici, které přispívají k tvorbě humusu a obohacují osevní postupy.

Žlutě kvetoucí rostlina je aktuálně nabízena jako alternativa popřípadě doplněk k pěstování kukuřice na výrobu bioplynu. Z důvodu veřejné diskuse o střídání většího počtu plodin v osevních postupech pro výrobu bioplynu, převládajícím pěstování kukuřice a požadavku na větší rozmanitost v pěstování energetických rostlin jsou hledány alternativy. Často se slunečnice pěstuje ve smíšené kultuře s kukuřicí a společně se sklízí. Jako optimální se ukázal postup, při kterém se vedle sebe na každé čtyři řádky slunečnice pěstují čtyři řádky kukuřice, jak uvádí agentura FNR (Fachagentur Nachwachsender Rohstoffe).

Kvůli ztížené regulaci plevelů se však směsné pěstování nedoporučuje na velmi lehkých a humózních půdách. Pro výrobu bioplynu se po květu sklízejí a silážují celé rostliny slunečnice.

Planě rostoucí rostliny a směsky

Vedle slunečnice umožňují trvale udržitelné pěstování biomasy s uspokojivými výnosy také směsky některých planě rostoucích rostlin, leguminóz a obilovin. Společnost DSV (Deutsche Saatveredlung) nabízí například směsku leguminóza-oves-GPS Plus, která se seje na jaře a sklízí se v červenci jako GPS. Pestře kvetoucí směska ovsa, vikve, hrachu, jílku mnohokvětého a slunečnice je velmi rozmanitá a výnosově stabilní.

Kromě toho nabízí DSV speciální slunečnici pro výrobu bioplynu s pozdním dozráváním a vysokou produkcí biomasy. Může být seta jako hlavní plodina nebo v pruzích okolo kukuřice a při sklizni kukuřice použita do kukuřičné siláže. Kromě toho je pozitivně hodnocena i z estetického hlediska.

http://www.agrarheute.com/mais-sonnenblumen-biogas

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info