Lidé přestávají kupovat mražené ryby,nahrazují je čerstvými

Poptávka po mražených rybách a rybích konzervách v Česku klesá, naopak lidé začínají více kupovat čerstvé či čerstvě chlazené ryby. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli rybáři, obchodníci a agentura Nielsen. Spotřeba sladkovodních ryb v posledních letech mírně roste, přesto takřka tři domácí čtvrtiny spotřeby stále představují mořské ryby. O Vánocích však hraje tradičně prim kapr, roste zájem i o další druhy, zejména lososa.

Podle šetření společnosti Nielsen od loňského října do letošního září kleslo v tuzemských obchodech množství prodaných mražených ryb o 15 procent. "Tento trend je tažen především segmentem mraženého pangasiuse, jehož oblíbenost v českých domácnostech značně klesá," uvedla Lucie Hrušová ze společnosti Nielsen.

Prodeje této převážně z Vietnamu do Česka dovážené sladkovodní ryby meziročně klesly o třetinu. Tržní podíl pangasia v kategorii mražených ryb tak dosahuje zhruba pětiny. Podobný je podíl celých mražených ryb a obalovaných rybích výrobků. Téměř polovinu trhu mražených ryb podle Hrušové představuje rybí filé.

"V poslední době se celkově zvyšuje poptávka po čerstvých chlazených rybách," řekl ČTK mediální zástupce obchodního řetězce Interspar Aleš Langr. V průběhu roku představují mořské ryby 65 procent veškerých prodejů ryb řetězce, sladkovodní ryby zbylých 35 procent. V předvánočním období ale lidé jednoznačně nejvíce kupují kapra. Různě zpracované kapří maso před svátky tvoří zhruba 40 procent celkových prodejů ryb. "Dalšími nejprodávanějšími rybami jsou losos, pstruh a tuňák," doplnil Langr.

"V poslední době zaznamenávají velmi silný nárůst chlazené ryby a naopak klesá zájem o rybí konzervy," řekl mluvčí řetězce Tesco Jan Dvořák. Potvrdil stagnaci prodejů mražených ryb v důsledku poklesu zájmu o pangasia. Nejprodávanějším rybou v Tesku je losos. Jeho prodeje v poslední době výrazně rostou, loni se meziročně zdvojnásobily.

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství upřednostňují Češi dlouhodobě mořské ryby, kterých ročně snědí kolem čtyř kilo. Nicméně spotřeba sladkovodních ryb několik let po sobě mírně roste, loni se zvýšila na 1,43 kilogramu na osobu. Celkově Češi ve srovnání se zbytkem Evropy jedí podprůměrné množství ryb. Podle odborníků především z cenových důvodů upřednostňují drůbeží maso.

Takřka 90 procent produkce tuzemských rybářů pohybující se kolem 20.000 tun ryb ročně představuje kapr. Necelá polovina směřuje na vývoz. Drtivá většina kaprů (asi 85 procent) se prodá před Vánoci, šest až osm procent o Velikonocích. Lidé ale začínají místní ryby více jíst i v průběhu roku. "Češi se začínají o ryby zajímat i v době letního grilování," řekl ČTK ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Zejména před Vánoci se kromě kaprů dobře prodávají amuři, tolstolobici, candáti či štiky.

Určitou nadějí pro chovatele sladkovodních ryb mohou do budoucna paradoxně být klesající úlovky mořských ryb a s tím související možné vyplenění moří."Proto jsou do budoucna sladkovodní ryby velkým vkladem, který je i z hlediska dlouhodobé produkce udržitelný," dodal Kratochvíl.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info