Projekt EU k zlepšení kvality osiva
17.02.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Možnosti zlepšení kvality osiva kulturních i planě rostoucích rostlin hledají vědci z celé Evropy v rámci nového projektu EcoSeed, který je koordinován Universitou Innsbruck.
Jak vědci minulý týden informovali, mělo by být objasněno, jaké důsledky má klimatickými změnami podmíněný stres ze sucha a z horka mateřských rostlin na klíčivost, životaschopnost, dormanci a vzcházivost osiva. Kromě toho chtějí vědci testováním semen ječmene, slunečnice, zelí a huseníčku analyzovat, jak určité podmínky skladování, jako např. teplota, vlhkost a změna obsahu kyslíku v ovzduší, působí na kvalitu osiva.
Ročně je obrovské množství osiva znehodnoceno v důsledku klimatických změn a špatným skladováním do té míry, že je dále nepoužitelné, uvedla univerzita. Biochemické, biofyzikální a molekulární mechanismy probíhající v mateřské rostlině a v semeni, které určují kvalitu osiva, však zatím ještě nejsou zcela objasněny. Jejich výzkum je významným přínosem k zajištění obživy a v případě planě rostoucích rostlin také k udržení biodiverzity.
Projekt je podle university plánován na čtyři roky a je podporován sedmým rámcovým programem EU pro výzkum a technologický rozvoj. V Německu se na něm podílí Leibnizův ústav pro genetiku rostlin a výzkum kulturních rostlin (IPK) a Ústav Maxe Plancka pro šlechtění a výzkum rostlin (MPI). (AgE)
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Česko může zůstat ve srážkovém stínu tlakových výší až do konce roku (15.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)

Tweet



