Asociace svazů chovatelů koní ČR vstoupila do Asociace soukromého zemědělství ČR

Po Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR, Svazu vlastníků půdy a Asociaci farmových chovů jelenovitých tento týden vstoupila do ASZ v pořadí již čtvrtá členská organizace -  Asociace svazů chovatelů koní ČR.

Asociace svazů chovatelů koní ČR zastřešuje zájmy sdružených svazů chovatelů koní u nás i v zahraničí. V současné době je největší organizací svého druhu – v 39 odborných a oblastních svazech sdružuje cca 2100 chovatelů (fyzických i právnických osob). Vede 11 plemenných knih - českomoravského belgického koně, norika, slezského norika, haflinga, shetlandského pony, českého sportovního pony, minihorse, irského koba, araba, velšských plemen a osla domácího. Kromě činností spojených s vedením plemenných knih organizuje chovatelské výstavy, věnuje se propagační, osvětové, poradní a vzdělávací činnosti a pro své členy vydává vlastní časopis „Koně“.

V rámci naplňování podmínek zákona o šlechtění a plemenitbě úzce spolupracuje především s firmou Equiservis konzulent (registrace hříbat a zápis klisen do PK), Ústřední evidencí koní ve Slatiňanech, Ministerstvem zemědělství ČR a Českou plemenářskou inspekcí. ASCHK je významným partnerem Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi, s nímž spolupracuje na šlechtění plemen českomoravský belgický kůň a slezský norik.  Nejkvalitnější část jejich populace je zařazena do Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů hospodářských zvířat a dalších živočichů využívaných pro výživu, zemědělství a lesní hospodářství.

Vstup Asociace svazů chovatelů koní do ASZ je logickým vyústěním, neboť organizace se názorově potkávají a propojení sedláků s koňmi je jasně dané a přirozené. Na středeční Valné hromadě ASCHK, kde byl vstup organizace do Asociace soukromého zemědělství schválen, to potvrdil i předseda ASZ Josef Stehlík: „Zájmy a priority chovatelů koní se velmi shodují s těmi, které ASZ dlouhodobě prosazuje. O důležitosti a významu koní netřeba  

pochybovat. Stačí si uvědomit, že aktuální početní stav těchto zvířat - 80 tisíc představuje nezanedbatelnou potřebu v řádu 200 tisíc hektarů luk a pastvin. Jde tak o jednu z vítaných a přirozených možností péče o krajinu. Navíc koňské farmy nabízející volnočasové aktivity spojené s agroturistikou přispívají k oživení venkova, k rozvoji podnikání a mnohde i k poskytování tolik potřebného pracovního uplatnění.“

Prezident ASCHK Jaroslav Dražan dodal: „Od členství v Asociaci soukromého zemědělství si slibujeme především prosazování zájmů českých chovatelů koní na národní a mezinárodní úrovni. V Agrární komoře, jejímiž jsme byli doposud členy, se tak bohužel nedělo. Jsme přesvědčeni, že ASZ je pro nás vhodnou platformou se společnými postoji plynoucími z podobného způsobu života, hospodaření a vztahu ke zvířatům.“ Názorové shody jsou jasně patrné i při prosazování podmínek nové Společné zemědělské politiky 2014 – 2020. Chovatelé koní jsou, stejně jako ASZ, proti navýšení spodní hranice zatížení DJ/ha a požadují zařazení a udržení koně jakožto hospodářského zvířete nejen do Strategie pro růst, ale i do všech koncepcí a dotačních programů.

Organizace se již nyní dohodly na vzájemném sdílení informací prostřednictvím internetových stránek a časopisů vydávaných pro členy a na postupném zapojení do všech organizovaných akcí.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ  

Logo01) Logo Asociace svazů chovatelů koní ČR.  

Kontakt: 

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

tel.: 777 032 332

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz 

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá její činnost vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova. Více informací na www.asz.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info