Hygienické podmínky v obchodech jsou katastrofální, stát to neřeší
29.04.2013 | Mediafax
Politici by neměli věnovat pozornost pouze kvalitě potravin, ale také hygienickým podmínkám v obchodech. Ty jsou totiž podle Unie malých a středních podnikatelů často katastrofální a stát je prakticky nekontroluje.
Jedním z důvodů současného stavu je nekvalitní legislativa. V Česku totiž tuto oblast nyní řeší nařízení, to sice uvádí povinnost provozovatele obchodu stanovit si v rámci své praxe hygienické zásady a dodržovat je, požadavky jsou jen velmi obecné. Například v nařízení není vůbec stanoveno, v jakém rozsahu, jak důkladně a jak často se má sanitace v prodejnách potravin provádět.
"Kultura prodeje je v Česku problém, na který doplácí jak samotní zákazníci, tak i poctiví podnikatelé, kteří investují do pravidelného čištění a údržby nemalé prostředky," uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. "Stále jsou tu ale obchody, které to nechápou a v honbě za maximálním ziskem prakticky nic nedodržují. Větší státní dohled by proto byl na místě," dodal.
Provozovny se totiž za současné vágní legislativní úpravy kontrolují jen po nahlášení problémů. Unie tedy chce vyvolat jednání s klíčovými ministerstvy o tom, jak tuto situaci do budoucna zlepšit.
Mediafax / Miroslav Kynčl
Další články ke kauze Kvalita potravin:
- Stát jde do boje se solí. Projekt přepíše pravidla pro kantýny a jídelny (10.04.2024)
- Odpad, protáhlé obličeje. Brambory z ciziny z jednoho řetězce při degustaci totálně propadly (09.02.2024)
- Muž v Brně prodával leklé kapry, potom napadl inspektorky veterinární správy (12.01.2024)
- ÚOHS letos zahájil správní řízení s jedním řetězcem a jedním výrobcem potravin (08.01.2024)
- Evropská unie chce vypudit falešný med z trhu. Chystá i laboratoř (01.01.2024)