Hygienické podmínky v obchodech jsou katastrofální, stát to neřeší

Politici by neměli věnovat pozornost pouze kvalitě potravin, ale také hygienickým podmínkám v obchodech. Ty jsou totiž podle Unie malých a středních podnikatelů často katastrofální a stát je prakticky nekontroluje.

Jedním z důvodů současného stavu je nekvalitní legislativa. V Česku totiž tuto oblast nyní řeší nařízení, to sice uvádí povinnost provozovatele obchodu stanovit si v rámci své praxe hygienické zásady a dodržovat je, požadavky jsou jen velmi obecné. Například v nařízení není vůbec stanoveno, v jakém rozsahu, jak důkladně a jak často se má sanitace v prodejnách potravin provádět.

"Kultura prodeje je v Česku problém, na který doplácí jak samotní zákazníci, tak i poctiví podnikatelé, kteří investují do pravidelného čištění a údržby nemalé prostředky," uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. "Stále jsou tu ale obchody, které to nechápou a v honbě za maximálním ziskem prakticky nic nedodržují. Větší státní dohled by proto byl na místě," dodal.

Provozovny se totiž za současné vágní legislativní úpravy kontrolují jen po nahlášení problémů. Unie tedy chce vyvolat jednání s klíčovými ministerstvy o tom, jak tuto situaci do budoucna zlepšit.

Mediafax / Miroslav Kynčl

Tisk

Další články ke kauze Kvalita potravin:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info