Proč pšenice fialoví?
22.05.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Místo zelené barvy vykazovaly v posledních týdnech některé porosty pšenice barvu fialovou. Postiženy byly především starší listy a listové špičky. Podobně vypadaly vyzimované porosty pšenice v minulém roce, kdy však byly poškozeny i kořeny.
Příčinou fialového zbarvení jsou dlouho trvající, silné, chladné východní větry a sluneční svit, které stimulují rostliny k tvorbě tmavých pigmentů – antokyanů. Ty zbarvují především plody (ostružiny, červené hrozny révy vinné) a květy. Mnoho mladých rostlin je vytváří ve starších listech za chladu a vysoké intenzity světelného záření. Antokyany absorbují především krátkovlnné záření a chrání ještě citlivá listová pletiva před poškozením buněk. Pokud se při rostoucí teplotě a příjmu živin vytváří opět větší množství chlorofylu, pigment se odbourává.
Fialové zbarvení lze v chladných obdobích s vysokou intenzitou slunečního záření pravidelně pozorovat v pšenici a především v kukuřici. Vzhledem k tomu, že tyto pigmenty se tvoří jen v živých buňkách, nejsou žádným signálem poškození. Tento jev je často zaměňován za nedostatek fosforu, protože v obou případech se nejprve zbarvují starší listy.
Top Agrar, 2013, č. 5, s. 48 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tweet



