Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 6. 2013

Včelaři na Vysočině přišli kvůli chladnému jaru o první med

Včelaři na Vysočině přišli kvůli chladnému a deštivému jaru o květový med. Z prvního vytáčení neměli skoro žádný. Někteří uvedli, že tak špatný rozjezd sezony neměli už dlouho. Urodit se ještě může tmavý lesní med, který se vytáčí v červenci. I tak bude nejspíš letošní produkce medu v kraji nízká, což by se mohlo projevit zvýšením jeho prodejní ceny.

Sněmovna asi schválí sloučení některých zemědělských úřadů

Sněmovna odeslala do závěrečného čtení novelu zákona, podle níž se má Státní rostlinolékařská správa (SRS) od ledna 2014 stát součástí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Sloučení by mělo přinést úsporu až čtvrt miliardy korun. Zemědělský výbor doporučil novelu zákona schválit.

Letošní sklizeň řepky v EU bude díky Německu mírně vyšší

Letošní sklizeň řepky olejky v Evropské unii stoupne o zhruba dvě procenta na 19.72 milionu tun. Zvýšená produkce v Německu a východní Evropě včetně České republiky nahradí propad v Británii a Francii, odhadla dnes německá firma Oil World, která se zabývá sledováním trhu olejnin. Řepka je v EU nejdůležitější plodinou pro výrobu stolních olejů a bionafty.

Ministr Bendl: Největší škody způsobila povodeň rybářům a zelinářům. Řešíme způsoby pomoci

Letošní povodně pravděpodobně nejvíce poškodily rybáře a zelináře. O tom, jak probíhá zjišťování škod a jak jsou informovány poškozené subjekty, se dnes na jihu Čech přesvědčil ministr zemědělství Petr Bendl. „Aktuální výše škod v rámci rezortu zemědělství je 3,3 miliardy korun."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info