Inspekce potvrzuje: Polské potraviny jsou rizikovější
21.06.2013 | ČT 24
Jsou polské potraviny opravdu méně kvalitní než ty české? Podle posledních statistik skutečně ano, od začátku roku státní kontroloři jako závadnou označily téměř čtvrtinu kontrolovaných výrobků z Polska. U českých potravin přitom byla bilance kontrolorů o polovinu nižší.
Jen za poslední půlrok zkontrolovali inspektoři v obchodech přes čtyři tisíce českých výrobků. Neprošlo jich 15 procent. Polských výrobků ovšem prověřili 613 a neprošlo hned 27 procent z nich.
Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy v případě kontrol nehraje země původu žádnou roli: "Když máme nějakou informaci, ať přijde odkudkoliv, že nějaký typ potraviny představuje riziko, tak ho kontrolujeme."
Testy neprošly hlavně polské sladkosti
Asi nejrizikovější kategorií jsou u polských výrobků cukrovinky. Téměř 40 procent všech polských nevyhovujících potravin pochází právě z této kategorie. Po nich následují džemy. To u zboží od českých výrobců jsou zase největší problémy s masnými výrobky. V seznamu největších tuzemských prohřešků zabírají třetinu.
Pokuty ale padaly i za marocké papriky s pesticidy, americké mandle plné škůdců nebo německé plesnivé sýry. Právě z Německa přitom do Česka míří potravin nejvíce. Jenže zatímco tady byla za poslední půlrok závažná pochybení jen čtyř druhů, u polských potravin to bylo až 16. Své vlastní kontroly proto provádějí i řetězce.
I tak ale důvěra Čechů v potravinářský průmysl klesá. Podle posledního průzkumu za poslední rok právě díky aférám spadla o 14 procent.
Další články ke kauze Kvalita potravin:
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Zdravě i udržitelně: Stravování Čechů se snaží řešit i byznys. Vymlouvat se na poptávku dlouhodobě nefunguje (10.11.2025)
- Komora: Rozšíření kvót na dovoz z Ukrajiny ohrožuje české cukrovarnictví (16.07.2025)
- Steaky, tofu i řasy. EU potřebuje proteinovou strategii, shoduje se sektor potravin (11.02.2025)

Tweet



