Souhrn událostí uplynulých dní – 21. – 23.6.2013

Senát schválil tresty za prodej nelegálně vytěženého dřeva

Až pětimilionová pokuta zřejmě bude hrozit za prodej nelegálně vytěženého dřeva a z něj vyrobeného zboží. Umožní to nový zákon o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, který dnes přijal Senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky. Firmy podle tohoto zákona budou muset doložit, že neobchodují s nezákonně vytěženým dřevem, nebo využívat systém zavedený kontrolními organizacemi.

Cena kávy spadla rekordně nízko. Brazilci ruší plantáže a chovají skot

Ceny kávy klesají a náklady na její pěstování rostou. Řada farmářů už na pěstování kávy začala prodělávat a tak hledá alternativy. Zatímco Brazilci mění část plantáží na pastviny, ekonomové předpovídají, že cena se brzy opět zvedne. Když cena kávy předloni vyšplhala na mnohaletý vrchol, rozšířili farmáři plantáže a investovali do technologií.

Inspekce potvrzuje: Polské potraviny jsou rizikovější

Jsou polské potraviny opravdu méně kvalitní než ty české? Podle posledních statistik skutečně ano, od začátku roku státní kontroloři jako závadnou označily téměř čtvrtinu kontrolovaných výrobků z Polska. U českých potravin přitom byla bilance kontrolorů o polovinu nižší. Jen za poslední půlrok zkontrolovali inspektoři v obchodech přes čtyři tisíce českých výrobků.

Eurostat: Potraviny v ČR patří v Evropské unii k levnějším

Ceny potravin v České republice se loni nacházely pod průměrem Evropské unie, levněji bylo možné jídlo pořídit jen v pěti členských zemích. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. Nejlevnější potraviny byly podle Eurostatu v Polsku, nejdražší v Dánsku. Ceny potravin v České republice dosahovaly 84 procent průměru celé EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info