Ovčí "urbanizace": ekosekačka, zdroj masa a vlny

Chov ovcí přestává být výsadou venkova. Čím dál častěji si je totiž lidé pořizují i k městským rodinným domům. Menší stádo tak může dobře posloužit nejen jako přírodní sekačka rozsáhlejších pozemků, ale i jako zdroj čerstvého masa z domácího chovu.

Zájem o ovce je v posledních letech výrazný. Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz Víta Mareše se v roce 2000 chovalo 80 tisíc ovcí, letos je to asi 230 tisíc kusů, tedy téměř trojnásobek. Navíc se ovčí bečení stále častěji ozývá i z přilehlých pozemků městských domů.

Kromě toho, že ovečky mohou posloužit jako ekologické sekačky, půdu zároveň i přírodně hnojí. Chov se však vyplatí také kvůli vlně. Kilo ovčí vlny se totiž v současné době vykupuje za 20 korun, což je desetinásobek než před třemi lety. Zájemců o ni navíc značně přibývá.

Na své si přijdou i gurmáni a kulináři. Jehněčí maso si totiž odborníci v gastronomii pochvalují nejen kvůli obsahu vitaminů, ale i chuti. "Mladé jehněčí maso není tak výrazné jako skopové. Jehněčí je šťavnaté, voňavé, jemňoučké," tvrdí šéfkuchař Roman Němec.

Kromě ovcí přibývají pozvolna na českých pastvinách také koně a kozy. Naopak ale ubývá dojných krav.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info