Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 7. 2013

Francouzi chtějí Nivu, česká konkurence se o sýr soudí

Jeden z největších zpracovatelů mléka na světě, francouzský koncern Bongrain, chce mít pro sebe registrovánu značku s názvem tuzemské speciality, sýru Niva. To se ale nelíbí domácí konkurenci, podle které chce francouzský koncern provozující v Česku mlékárny TPK neoprávněně využít pro svůj byznys známého názvu sýra.

Největším producentem piva byla loni Čína, ČR na 24. místě

Největším producentem piva byla loni Čína. V zemi se uvařilo celkem 490 milionů hektolitrů piva, tedy zhruba stejně jako v roce 2011. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý obchodník s chmelem Barth. Za Čínou následovaly Spojené státy a Brazílie. Česká republika se na seznamu umístila na 24. místě.

Vepřové maso Belgie obsahovalo antiparazitikum

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj na základě informace systémem rychlého varování RASFF, že v zásilce vepřového masa z Belgie je obsaženo nadlimitní množství reziduí léčiva Levamisolu (antiparazitika), provedla šetření ve firmě ANIMALCO. Chlazená vepřová krkovice s kostí s datem spotřeby 1. 7. 2013 se v době kontroly již nenacházela na skladě.

Úroda vína letos vypadá nadějně

Vinná réva na jihu Moravy už letos přestála dlouhou zimu, deštivé jaro ?i rozmarné léto. Keře jsou?i přes nepřízeň počasí obsypané drobnými bobulemi, které čeká zrání. Vinaři se těší, že si po loňském chudém roce letos trochu polepší. Optimisticky se na sklizeň dívá ředitel společnosti Vinium z Velkých Pavlovic Libor Výleta.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info