Souhrn událostí uplynulého dne – 18.7.2013

Slučovací zákon dvou dozorových organizací prošel v Parlamentu 3. čtením

Poslanecká sněmovna dnes na své 56. schůzi schválila ve třetím čtení tzv. slučovací zákon Státní rostlinolékařské správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Výsledkem spojení těchto dvou kontrolních institucí bude efektivní a moderní úřad, který bude od 1. ledna 2014 komplexně zastřešovat oblast státního dozoru nad rostlinnou produkcí.

Sněmovna schválila úpravu splátek při prodeji státní půdy

Sněmovna schválila novelu zákona, která zemědělcům ponechává možnost splácet zemědělskou půdu nakoupenou od státu i v případě, že tuto půdu převedou na své přímé příbuzné nebo na firmy a družstva, v nichž působí. Novela ruší i minimální nájemné za státní zemědělskou půdu. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Sněmovna omezila Senátem navržené snížení poplatků za zábor půdy

Sněmovna dnes omezila Senátem navrhované poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón. Poslanci se naopak rozhodli, že zvýší ochranu kvalitní zemědělské půdy prvního a druhého stupně bonity, jak to doporučil její zemědělský výbor.

Zetoru vzrostl v pololetí zisk o 47 procent na 200 miliónů

Tradičnímu brněnskému výrobci traktorů Zetor se podařilo přes nepříliš dobrou situaci panující v zemědělství zvýšit za první polovinu roku svůj zisk před zdaněním v meziročním srovnání o 47 procent na 200 miliónů korun. Podle vedení společnosti stojí za úspěchem zejména výsledek prodeje nejnovějších modelů Zetoru, letošní novinky Major a loni představeného modelu Forterra HSX.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info