Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.7.2013

Ceny potravin a nápojů rostly loni v ČR nejvíce z celé EU

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni v Česku o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU). Vyplývá to z propočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Růst cen způsobilo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodita energií.

Tesco dodá potravinové bance ročně 100.000 položek potravin

Nabídka potravinových bank, kterou využívají azylové domy, lidé bez domova a charitativní organizace, se výrazně rozšíří. Maloobchodní řetězec Tesco jim daruje ročně více než 100.000 položek potravin. Pomoc bude směřovat zejména do Moravskoslezského a Ústeckého kraje. ČTK o tom informoval mluvčí řetězce Jiří Mareček.

Zemědělci už začali sklízet ozimy, ale neradují se

Ozimý ječmen je převážně nevalné kvality, počasí se místy neblaze podepsalo i na řepce. Radost z úrody nemají v těchto dnech zemědělci, kteří začali sklízet ozimý ječmen. Oproti oficiálně vydávaným prognózám se výnosy obilí liší.

Nová mobilní aplikace informuje o blízkých farmách

Majitelé chytrých mobilních telefonů s operačním systémem Android mohou ode dneška využít novou aplikaci, která jim podá informaci o nejbližších farmách nabízejících k prodeji vlastí výpěstky či výrobky. Informovalo o tom dnes ekologické Hnutí Duha. Mobilní aplikace navazuje na webové stránky www.ceskebiopotraviny.cz obsahující kontakty na zhruba čtyři stovky drobných zemědělců.

Prezident podepsal dva zákony týkající se lesnictví

Prezident Miloš Zeman podepsal 18. 7. nový zákon o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh. Zákon zavádí zejména tresty za prodej nelegálně vytěženého dřeva a z něj vyrobeného zboží. Hrozit za to bude až pětimilionová pokuta. Firmy podle tohoto zákona budou muset doložit, že neobchodují s nezákonně vytěženým dřevem, nebo využívat systém zavedený kontrolními organizacemi.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info