Souhrn událostí uplynulých dní – 21. 8. 2013

Poláci si věří, chtějí vyvážet ještě více potravin

Evropský trh ještě není dostatečně nasycený polskými potravinami, myslí si šéf Polského svazu zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu Andrzej Gantner. Očekává totiž, že vývoz potravin ze země jen letos vzroste asi o devět procent. Tím pádem bude atakovat nový rekord a objem 18,5 miliardy eur (zhruba 477 miliard korun).

Senát posvětil sloučení dozorových organizací v rámci rezortu zemědělství

Senát na své dnešní schůzi schválil sloučení dvou organizací působících v oblasti kontroly rostlinné výroby. Jedná se o Státní rostlinolékařskou správu a Ústřední kontrolní a zkušební a ústav zemědělský. Slučovací zákon tak prošel celým legislativním procesem v Parlamentu a následuje jeho postoupení k podpisu prezidentu republiky.

Na jižní Moravě vinaři začali sklízet některé rané odrůdy

Vinaři na jižní Moravě začali sklízet některé rané odrůdy, například Irsay Oliver. Horký červenec a srpen jim pomohl dohnat ztrátu, která původně vegetaci vinné révy zpozdila o dva až tři týdny. Zahájení sklizně prvních moštových odrůd Svaz vinařů očekává kolem 10. září. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Pesticid v limetkách z Mexika pětinásobně překročil povolený limit

Časopis dTest zjistil pětinásobné překročení unijního limitu pro přípravek parathion-metyl v limetkách z Mexika (Fruesh Ltd.) koupených na váhu v prodejně Albert. Pesticid parathion-metyl byl pro svou vysokou toxicitu zakázán v celé EU už před deseti lety. Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na zdravotní nezávadnost oblíbených ingrediencí letních nápojů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info