Souhrn událostí uplynulých dní – 22. 8. 2013

Schodek agrárního obchodu v pololetí dosáhl 10,8 mld.Kč jako loni

Schodek agrárního zahraničního obchodu České republky v prvním pololetí letošního roku dosáhl 10,8 miliardy korun, a zůstal tak na loňské úrovni. Více než ze 70 procent se na něm podílelo záporné saldo obchodování s masem a droby, přestože se meziročně mírně snížilo. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR.

Senát schválil úpravu splátek při prodeji státní půdy

Senát schválil novelu zákona, která zemědělcům ponechává možnost splácet zemědělskou půdu nakoupenou od státu i v případě, že tuto půdu převedou na své přímé příbuzné nebo na firmy a družstva, v nichž působí. Novela ruší i minimální nájemné za státní zemědělskou půdu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Nový škůdce rajčat v Česku

Na území České republiky byl potvrzen první výskyt nebezpečného škůdce rajčat makadlovky Tuta absoluta. Housenky tohoto motýla, který nemá český název, dokážou vážně poškodit rostliny a plody rajčat a tím výrazně snížit výnos a kvalitu plodů. "Naši inspektoři potvrdili první výskyt tohoto nebezpečného škůdce v ČR, konkrétně v okrese Prostějov na Olomoucku."

Pranýřované jídlo. Tisíc prohřešků za rok

O takové návštěvnosti si většina internetových stránek může nechat jen zdát. Když Státní zemědělské a potravinářská inspekce spustila web Potraviny na pranýři, jen za prvních 24 hodin zaznamenala 200 tisíc návštěvníků. ?O nekvalitních potravinách spotřebitele ve speciální databázi informují už 13 měsíců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info