Info TK „mléko“

Mléko je jednou z mála komodit, která je produkována ve všech členských státech EU. Je to komodita pracovně a materiálně nejnáročnější, na kterou je navázáno velké množství dalších pracovních příležitostí. V EU 27 je chováno cca 22 milionů dojených krav, z toho 370 000 tisíc v ČR.

EU je největším producentům mléka na světe (151 mil tun ročně) – to je téměř 2x více než USA. Třetí místo Indie, následuje Čína.

Užitkovostí dojnic patří Česká republika na přední místa v rámci EU i světa.

Kvóta ČR 2,88 mil tun, s výjimkou kvotového roku 2005/06 nikdy nenaplněna, v posledních letech o cca 6 %.

Celkem registrováno 1983 držitelů kvóty pro dodávku (k 31.3: 2013) – v roce 2004 to bylo 3600.

Cena mléka kolísá v průběhu roku i v průběhu let. Meziročně došlo k nárůst ceny syrového kravského  v roce 2013 oproti roku 2012. V ČR je bohužel tento nárůst jeden z nejnižších v rámci EU 27, což potvrzují i pravidelné situační zprávy Evropské komise. Cena mléka v ČR kolísá 4,5x v porovnání např. s cenou mléka v Kanadě, resp. je toto kolísání v ČR o 40 %, než je průměr výkyvu cen v EU 27.  

Stále více se rozevírají nůžky mezi cenou producentů mléka a cenou spotřebitelskou. Kromě toho patří Česká republika se svojí cenou ke státům s nejnižší výkupní cenou mléka. Oproti průměru EU 27 je cena dosažená producenty za první pololetí 2013 o 3,5 ct nižší při nákladech naprosto srovnatelných s ostatními členskými státy EU a zároveň rozdílně nastavené dotační politice.

Na růstu ceny spotřebitelských cen se negativně promítá také navýšení DPH na potraviny. 

Postavení výroby mléka je provázané na problémy krmivové základny a rostlinné výroby vůbec, způsobené letošními klimatickými vlivy (povodně, sucho). Krmivo je špatné, málo kvalitní, což bude mít dopad na další pokles produkce mléka, který je producenty odhadován o ca 10 %. 

Současně roste poptávky po mléčných výrobcích na mezinárodních trzích. Další vývoj ceny na zahraničních trzích bude záviset na vývoji produkce (počasí a úrody) v Oceánii. Současné prognózy poukazují na to, že dojde k dalšímu nárůstu cen mléka a mléčných výrobků.  

Podle předběžných výsledků se v roce 2012 zvýšila celková domácí spotřeba mléka a mléčných výrobků (podle odhadu MZe meziročně o 2,9 % na 234 kg/os.), příznivým ukazatelem je zejména růst produkce výrobků s vyšší přidanou hodnotou. V loňském roce došlo k meziročnímu zvýšení spotřeby konzumního mléka o 2,1 % , tj. o 1,5 litru na 59,1 litru (přes rostoucí trend obyvatelé Česka pijí méně mléka, než činí celoevropský průměr 65 litrů, např. v Rakousku spotřeba dosahuje takřka 80 litrů).  

Mírně se zvýšila spotřeba sýrů a tvarohů, která se již blíží průměru Evropské unie dosahujícímu 17 kilogramů (nárůst spotřeby přírodních sýrů o 2,8 %, tavených sýrů o 4,8 %).

Češi jsou nadprůměrnými spotřebiteli másla, spotřeba za rok 2012 představuje v průměru 5,2 kilogramu, zatímco unijní průměr dosahoval 3,6 kilogramu.

Podíl celkového dovozu mléka a mléčných výrobků (v přepočtu na mléko) na celkové spotřebě se v roce 2012 zvýšil na 40,8 %.  

Vývoz syrového kravského mléka za kvotový rok 2012/13 činil 504 mil tun z čehož producenti a odbytové organizace se na vývozech podílely 283 mil tun. Zbývající množství bylo vyvezeno zpracovateli mléka – mlékárnami.  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info