Tavené sýry jsou vyhovující

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila mimořádnou kontrolní akci se zaměřením na jakost tavených sýrů s cílem zkontrolovat, zda při prodeji nedochází ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti. 

Kontroly byly provedeny v několika obchodních řetězcích. V rámci akce bylo odebráno celkem 20 vzorků tavených sýrů. Kontroly se zaměřily na vyhledání výrobků, u kterých byly již v minulosti zaznamenány nedostatky, ale také na výrobky privátních značek zvolených obchodních řetězců. Z hodnocených vzorků bylo 9 tuzemských, jeden ze třetí země (Izrael) a 10 ze zemí Společenství. U všech vzorků byly provedeny tyto analýzy v laboratořích SZPI:

* Profil triacylglycerolů (zahrnují přítomnost rostlinného tuku);

* Tuk mléčný;

* Tuk rostlinný.

U vzorků bylo také namátkou provedeno senzorické hodnocení barvy, vůně, chuti, vzhledu, konzistence, plísní okem viditelných, mikrobiální změny a stavu obalu. 

Všechny hodnocené vzorky vyhověly ve všech sledovaných znacích. Výsledky ukázaly, že jakost tavených sýrů, včetně privátních značek, uváděných do oběhu v řetězcích byla více než dobrá, a ani v jednom případě nedošlo ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti. 

Celkový přehled odebraných vzorků je uveden v příloze této zprávy. 

Nepotvrdila se tak skutečnost roku 2012, kdy bylo laboratorně vyhodnoceno celkem 9 tavených sýrů jako nevyhovující z hlediska obsahu mléčného tuku a zároveň z hlediska profilu triacylglycerolů, který neodpovídal mléčnému tuku.

Zpracoval: Martin Štoll              

Související dokumenty

[Přehled analyzovaných vzorků]                        

Velikost souboru: 23,0 KB, formát: docx

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info