Ulovená zvěř míří přímo na stůl, díky změně ve vyhlášce

Čerstvá zvěřina v restauracích. Dosud s tím měli jejich majitelé potíže, ale od začátku září začala platit novela vyhlášky, která restauracím nyní umožňuje nejen zvěřinu (prohlédnutou proškolenou osobou) svým hostům servírovat, ale ještě předtím ji stáhnout a naporcovat.

„To doposud nemohly. Jestli však na to mají vhodné prostory, mohou nyní požádat o registraci a koupit třeba jelena přímo. Zpracovat přitom mohou pouze tolik množství, jaké je ve vyhlášce stanoveno. Z toho sedmdesát procent pak musejí prodat přímo na místě," upřesnil podmínky ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa.

Řada Čechů se přitom po zvěřině stále více ohlíží. 
I když v roční spotřebě masa tvoří zvěřina jen jednoprocentní podíl, podle myslivců 
i obchodníků poptávka po něm dlouhodobě roste. Před deseti lety podíl masa z volně žijící zvěře na spotřebě tvořil jen 0,4 procenta.

Omezené dodávky

Restauratéři změny ve vyhlášce přivítali. „O zvěřinu je zájem zvláště na podzim. Vždy byl ale problém sehnat kvalitní suroviny, protože dodávky byly omezené," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Změny by tak mohly pomoci omezit i černý obchod se zvěřinou. „Restaurace o ně stojí už hodně dlouho, teď jsme našli cestu, aby to bylo legální," doplnil Váňa. Zatím však nemá přehled, kolik restaurací o registraci veterináře požádalo.

Vyhláška také vyšla vstříc mysliveckým sdružením. Nyní mohou sedmdesát procent úlovku za stanovených podmínek prodat přímo na místě, zbytek mohou dát do dalšího prodeje, například restauracím.

Podle statistiků jedí Češi ze zvěřiny hlavně černou zvěř 
a poté srnčí a jelení. Naopak kvůli klesajícím stavům a odstřelům klesá spotřeba zaječího masa. „Jediná drobná zvěř, která bude mít významnější podíl na spotřebě zvěřiny, je bažant obecný, který se chová v komerčních bažantnicích," uvedl pro ČTK spolupracovník Českomoravské myslivecké jednoty Martin Horálek.

Bažant na trzích

Je přitom možné, že zvěřinu bude možné pořídit třeba i na farmářských trzích. Na nich se zatím mohou prodávat pouze vejce, drůbež a králíci. „Je připravena úprava, kdy by myslivci mohli prodávat svoje úlovky na tržišti," doplnil Váňa. Pokud by s tím souhlasila Evropská komise, mohla by se tak na tržištích objevit například malá srstnatá zvěř, bažanti a další.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info