Palírny jíž čekají, ale úroda ovoce je letos slabá

Jablka, švestky, hrušky, ale i hroznové víno nebo mrkev. Z nejrůznějších druhů ovoce sklizeného na zahrádce si lidé mohou nechat vyrobit kořalku. Palírny na Českobudějovicku již přijímají zájemce. Zdá se, že pěstitelské pálení letos poznamená špatná úroda.

Potvrzuje to například Jaroslav Ledajaks, majitel lihovaru v Poněšicích u Hluboké nad Vltavou. „My jsme připravení, ale letos to asi bude bída s ovocem, tak čekáme. Lidé zatím chodí strašně sporadicky a nosí toho málo. Přitom mi zrovna dnes kamarád, který provozuje palírnu na Moravě, říkal, že tam nestíhají," komentoval.

Do lihovaru si lidé mohou jako základ pro kořalku přivézt prakticky všechny druhy ovoce. Hlavní podmínkou je, aby bylo zralé, zdravé a čisté. Nejoblíbenější je podle Jaroslava Ledajakse pálenka 
z jablek a švestek. „V menším množství se pak objevují například broskve nebo meruňky. Děláme ale třeba i poměrně netypickou pálenku 
z mrkve. Je o ní docela zájem, lidé jí přišli na chuť," dodal.

Kromě pěstitelského pálení se v Poněšicích věnují vlastní produkci pro lihovar. „Letos budeme po dlouhé době pálit mimo jiné jeřabinky. Naše kořalky pak prodáváme přímo v lihovaru nebo v obchodech v Budějovicích a Českém Krumlově," připomněl Jaroslav Ledajaks.

Začnou i moštovat

Nedostatek ovoce pociťují i v palírně zahrádkářů v Mlýnském údolí v Rudolfově. „Tady není dostatek ovoce. Švestky nejsou, jablka nejsou," konstatoval předseda zahrádkářské organizace Jiří Merle. Ve čtvrtek zahrádkáři rozhodnou, kdy se začnou oficiálně přijímat žádosti o pěstitelské pálení. Obvykle sezona startuje v říjnu a končí zhruba v březnu.

Slabší očekává Jiří Merle také sezonu moštování. Jablka kvůli suchu padala ze stromů už v létě a ostatní ovoce na tom nebylo lépe. Velká část letošní úrody tak skončila na kompostech. Kdy se začne 
v Mlýnském údolí lisovat ovoce, ještě není jasné. „Bude to tak během týdne, čtrnácti dnů. Spíš tak za dva týdny a asi jen jeden den v týdnu," odhadl předběžně Jiří Merle.

Zájemce o pálenku už rád přivítá také Zdeněk Kalivoda, který provozuje lihovar 
v Chvalešovicích. „Lidé mohou vozit cokoli, co sklidí doma na zahrádce. Důležité ale je, aby ovoce bylo dobře zralé a nezačínalo chytat plíseň. Ve zralém a kvalitním ovoci je pointa dobré a kvalitní kořalky," zdůraznil.

Nejčastěji si podle něj zákazníci nechávají vypálit jablka, hrušky a švestky. Dále se objevují mirabelky, broskve, meruňky, višně nebo třeba hroznové víno.

Autor: Edwin Otta

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info