Souhrn událostí uplynulého dne – 16.9.2013

Veterináři kontrolují mléčné výrobky. V zahraničních chovech skotu vypukla TBC

Státní veterinární správa kontroluje se zvýšenou pozorností mléčné výrobky z dovozu. V polských a britských chovech krav totiž vypukla epidemie tuberkulózy, která se z tepelně neupraveného mléka může přenést na člověka. V Česku zatím nákaza člověka ani skotu zaznamenána nebyla. Čeští veterináři se snaží nebezpečnou nemoc udržet za hranicemi Česka.

Ministerstvo zemědělství se účastní veletrhu World Food Moskva

Společnou expozici Ministerstva zemědělství a šesti českých potravinářských firem mohou od dnešního dne navštívit lidé na World Food Moskva, nejvýznamnějším mezinárodním potravinářském veletrhu v Rusku. Koná se každoročně od roku 1992 a MZe se jí účastní podruhé. Potrvá do 19. září.

Letošní úroda v kraji je průměrná. Jablka trápí strupy

Mrazivé jaro rozhodlo o slabší úrodě. Plody musí při sklizni třídit, což ovocnáře zdržuje. Loňská pohádková úroda s dokonalými jablky se nekoná. Ovocnáři si stěžují na strupovitá jablka, která musí u sklízení přebírat. „Bývá pravidlem, že když se jedna sezona vyvede, ta další je slabší," vysvětluje ovocnář Josef Zoubek ze společnosti Agro Rubín Pěnčín.

Sklizeň cukrovky v hradeckém kraji by měla klesnout o 16 procent

Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji by letos měla meziročně klesnout o 15,7 procenta na 609.958 tun. Kraj patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi, pochází z něj zhruba pětina republikové produkce cukrové řepy. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info