Jaké skandály s potravinami? Češi to zveličují, tvrdí polský ministr

Polský ministr zemědělství a regionálního rozvoje Stanislaw Kalemba tvrdí, že skandály s polskými potravinami jsou zveličené a neprospívají Polsku ani České republice. Navíc odmítá, že by se jednalo o skandál."To jsou špatná slova, když mluvíme o skandálech. A jak byste nazval smrt šesti desítek osob v důsledku otravy metylalkoholem, kde byl jeho zdroj?" uvedl ministr zemědělství a regionálního rozvoje Stanislaw Kalemba na největším polském zemědělském veletrhu Polagra v Poznani."My tomu neříkáme skandál, pro dobrou spolupráci je potřeba volit jiná slova. Kdybychom to tak nazývali, tak tohle (metanol) byl největší skandál," dodal Kalemba.

V Česku se přitom mluví hned o několika skandálech. První aféra vypukla po zjištění, že jedna polská firma dodávala producentům potravin technickou sůl místo soli jedlé.

Poté se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.

"Byla to záležitost pouze několika firem, jenže poškodila také obrázek těch ostatních. Naše produkty procházejí přísnými testy, žádné zakázané látky nepoužíváme," řekla Maria Czwojdraková, ředitelka mlékárny Jana, která do českých obchodů dodává několik druhů mléčných výrobků.

Česko je po Německu a Velké Británii třetím největším odběratelem polských potravin. Loni Poláci do České republiky vyvezli produkty za 1,2 miliardy eur (téměř 31 miliard korun). Na rozdíl od dalších zemí se však letos nárůst exportu do Česka zastavil a dokonce začal klesat, což je považováno právě za důsledek zmíněných afér.

Polské firmy však nadále považují český trh za zajímavý, ačkoli ke svému jižnímu sousedovi vyvážejí zpravidla pouze jednotky procent své produkce. Většinu jejich zboží v českých supermarketech či diskontních prodejnách lidé často ani nepoznají.

"Dodáváme zboží do několika velkých řetězců, které si vybírají podle ceny z různých konkurenčních zemí a 60 procent naší produkce prodávají pod jmény svých značek," popisuje praxi zástupkyně ředitele nákupu mlékárny v Lowiczi Anna Klimczynská.

České ministerstvo zemědělství chce i kvůli této praxi, která znemožňuje zákazníkům dohledat producenta či zemi původu konkrétního zboží, požádat Evropskou komisi o nové pravidlo pro označování výrobků. (více o návrhu zde)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info