Hořické trubičky: Známka EU se v boji proti padělkům osvědčila

Padělky značkových výrobků zaplavují svět. Falšují se dokonce i hořické trubičky, tradiční cukrovinky z východních Čech. Tamním výrobcům se ale daří falzifikátům čelit. Pomohlo jim ochranné označení původu od Evropské unie, získali ho jako jedni z prvních v Česku.

Trubičky se ve městě a jeho okolí pečou od té doby, kdy se prý ve městě zastavil Napoleonův kuchař a prozradil recept. Pravá hořická trubička je dutá, bez náplně. "Největší tajemství je v tom, že je to ruční výroba," prozradil jeden z místních výrobců Michal Kubišta.

Aby se trubička mohla jmenovat hořická, musí být vyrobena v Hořicích nebo do deseti kilometrů odsud, Jinak je to padělek. "Snažíme se, aby nás někdo nenapodoboval a nedělal špatné jméno našemu výrobku. V Adršpachu se vyráběly hořické trubičky, stačil dopis a výrobce je přejmenoval na horalské trubičky," říká další z výrobců Miroslav Ouzký.

V Hořicích dřív trubičky rolovala každá druhá rodina. Výrobců ale ubývá. Ve sdružení, které známku z Bruselu získalo, jich už není ani deset.

Ochranné označení Evropské unie už získalo na třicet českých výrobků, hořické trubičky třetí v řadě po budějovickém pivu a olomouckých tvarůžcích. O známku teď usiluje koláč valašský frgál nebo pražská šunka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info