Souhrn událostí uplynulého dne – 30.9.2013

Chemický koktejl na českých polích. Spotřeba hnojiv vzrostla o polovinu

Od zkažené dovolené kvůli rybníku plnému toxických sinic až po zvýšené riziko rakoviny pro lidi. To jsou následky, které odborníci přičítají chemikáliím využívaným v zemědělství. Podle Zprávy o životním prostředí za minulý rok přitom spotřeba pesticidů a herbicidů vzrostla v Česku za posledních dvanáct let o třetinu, hnojiv dokonce o více než polovinu.

V regálech přibývá českých produktů - díky podnětům zákazníka

V regálech tuzemských obchodů opět roste počet českých potravin, podle prodejců jich je minimálně 70 až 80 procent. Ve většině případů hlavně na žádosti zákazníků. Ti si už v minulých týdnech vyžádali například tuzemský česnek - toho je v obchodech přibližně třetina.

ČSÚ:Zisk českého zemědělství loni mírně klesl na 16,4 mld Kč

Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl téměř o jednu miliardu korun na 16,4 miliardy korun, vyplývá z upřesněných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Revidovaný zisk je přibližně o 300 milionů vyšší, než předpokládal předběžný výsledek zveřejněný začátkem března. Přes mírný pokles šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují.

Mouka, voda, sůl a droždí nestačí. Dnešní rohlíky mají i přes 30 látek

Pokud jste si mysleli, že obyčejný rohlík, který kupujete v obchodě, obsahuje vodu, sůl, mouku, droždí, popřípadě olej, tak jste se velmi mýlili. Dnešní rohlík je téměř kompletní chemická laboratoř, obsahuje totiž navíc regulátory kyselosti, kypřicí látky, emulgátory, enzymy... celkem více než třicet látek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info