Pšeničný Primátor je podle britské soutěže nejlepším pivem světa

Nejlepším pivem planety roku 2013 je podle známé britské soutěže World Beer Awards pšeničný Primátor. Pivo vyhrálo nejen ve své kategorii, ale i nad ostatními téměř 600 pivy, která naslepo ochutnávala mezinárodní porota. Náchodský pivovar je jediný z tuzemska, který kdy v této soutěži získal nejvyšší ocenění.

"Je to naprosto fantastický úspěch, který se nám jen těžko podaří ještě zopakovat, navíc v kategorii pšeničných piv, která jsou dominantou především německých pivovarů," neskrývá velkou radost ředitel pivovaru Primátor Josef Hlavatý.

V britské soutěži už v minulých letech některá česká piva zabodovala. Nejvyšší ocenění však zatím zamířilo jen do Náchoda. Už v roce 2008 přitom tento pivovar zvítězil v absolutním hodnocení se speciálem Exkluziv 16 %, od té doby však kralovala především německá (Weihenstephaner Vitus), britská (Robinson's Old Tom) a americká piva (Deschutes Red Chair).

Kromě dvou absolutních vítězství si Primátor odnesl zlatou už v roce 2010 z kategorie ležáků. Ve stejné disciplíně zvítězil už v roce 2007 Budějovický Budvar.

Osm hodnocených kategorií (například světlá a tmavá piva, ležáky, speciály, ochucená piva) se skládá ještě z několika podkategorií. Ty vyhrávají česká piva poměrně často. Letos například vyhrál vratislavický Konrád v podkategorii ležáků českého typu a Budvar v podkategorii silných ležáků. Mezinárodní porota hodnotila naslepo téměř 600 vzorků piv ze třiceti zemí.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info