Horší úroda jablek nepotěšila sadaře, láká ale na mošt
09.10.2013 | ČT 24
Moštování je oblíbeným způsobem drobných zahrádkářů, jak naložit s jablky, která jsou ke skladování nevhodná. Navíc čerstvě lisovaná šťáva se ve srovnání s kupovaným moštem vyplatí.
I když sklizeň ovoce vrcholí, sadaři z letošní úrody moc velkou radost nemají. Výnosy budou totiž až o třetinu nižší než loni, údajně kvůli počasí. Méně kvalitní jablka, která se nehodí ke skladování, tak lidé raději chodí moštovat.
Tři koruny za litr
A zatímco v obchodech by zájemci za litr moštu zaplatili desítky korun, jablečný nápoj z vlastní zahrádky je vyjde maximálně na tři koruny. Na jednu lahev moštu padnou až dvě kila jablek, přičemž záleží na odrůdě.
Nespoléhat se na krabicové džusy z obchodů ale taky znamená čerstvou šťávu rychle spotřebovat. Delší dobu se dá uchovat jen zmražením v PET lahvích, chemickou konzervací nebo tepelnou úpravou.
Jablka se však objevují i tam, kde by neměla. Třeba v borůvkovém nebo malinovém džemu, levnějšími jablky se pak džemy falšují. A jinde by člověk jablka ani nečekal. Například některé druhy červených krabicových vín se s hrozny ani nepotkaly, protože se vyrábí právě z jablek, rybízu a višní.
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)