Souhrn událostí uplynulého dne – 16.10.2013

České lesy se ozdravují. Pomalu přibývá listnáčů na úkor jehličnanů

V Česku přibývá listnatých lesů. Tak zní jedna z nemnoha dobrých informací, jež přinesla zpráva o životním prostředí příslušného ministerstva, kterou ve středu projedná vláda. Odborníci tento trend chválí, protože jehličnaté velkoplantáže představují pro přírodu více rizik, například rychleji se šířícího kůrovce.

Lánů s kukuřicí neustále přibývá. Kvůli bioplynu

Osevní plochy kukuřice se za posledních osm let jen na Vysočině zvětšily o pět tisíc hektarů. Hlavním důvodem jsou bioplynové stanice, k jejichž vybudování se odhodlalo také několik zemědělských podniků na Třebíčsku. Před rokem dokončili „bioplynku" v Opatově a kukuřičných ploch oseli rázem o dvě stě hektarů víc než loni.

JSG med nemá nárok na účast ve správním řízení SZPI s prodejcem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyhrála jeden z několika soudních sporů s výrobcem medu z Plzně firmou JSG med. Firma se domáhala účasti ve správním řízení, které SZPI vedla proti prodejci. Soud potvrdil právní názor SZPI, že firma nemá na účast nárok, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

MZe chce, aby řetězce povinně uváděly podíl domácích potravin

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce prosadit, aby obchodníci s potravinami povinně uváděli u vchodu do prodejen podíl českého zboží na jejich pultech. Na konferenci u příležitosti Světového dne chleba to uvedla vrchní ředitelka Sekce potravinářských výrob Úřadu pro potraviny Viera Šedivá.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info