Pominuly ranní mrazy a houby znovu rostou

Nedávné ranní mrazy pominuly a houby opět rostou. V lesích jsou převážně podzimní druhy, hojně se objevují například václavky. Stále lze najít i letní druhy hub, ale už jich není mnoho. Řekl to předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Pokud podle něj vydrží současné relativně teplé a vlhké počasí, mohla by se situace v růstu hub dokonce ještě i zlepšit.

"Z holubinek, ryzců a hřibů, které rostou hlavně v létě, najdete ještě všechny druhy, ale je jich méně a jsou promíseny s pozdějšími druhy," řekl Landa.

Lidé podle něj najdou poměrně hodně václavek, které rostou na odumřelých i živých jehličnatých a listnatých stromech. Mykolog současně upozornil, že václavky nejsou za syrova jedlé a musejí se déle tepelně zpracovávat. Houba je často zaměňována i se šupinatkou kostrbatou, která je sice jedlá, ale je poměrně "tuhá a není chuťově nejlepší", uvedl Landa.

Vedle václavek dál rostou i ryzce pravé nebo smrkové, podzimní druhy čirůvek nebo bedly vysoké a červenající. Objevují se i třepenitky a strmělky, mezi kterými jsou však i jedovaté druhy. Z jedovatých druhů podle Landy nyní převažují pavučince a vláčnice. Je třeba si dát pozor i na možnou záměnu nejedlých a jedlých čirůvek, doplnil mykolog.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info