Souhrn událostí uplynulého dne – 21.10.2013

Je to k lidem nefér, vadí ovocnářům vysoké ceny jablek v obchodech

Česká jablka jsou po sklizni ve skladech a na pultech obchodů. Tuzemští pěstitelé je tam dodávají za ceny v rozmezí od devíti do osmnácti korun za kilo. A souhlasí s rozčilenými hlasy kupujících, kteří musí u pokladen obchodů zaplatit i skoro padesátikorunu za kilo.

Dovoz polských potravin do Česka skomírá, mohou za to skandály

Potravináři z Polska zažívají zlaté časy a úspěšně dobývají zahraniční trhy. Úspěch však kalí jedna výjimka a tou je Česká republika. Tam totiž po letech prudkého růstu začíná poptávka po polských potravinách skomírat. Podle všeho za to může nedávná série skandálů. Na největším polském potravinářském veletrhu Polagra v Poznani panovala velmi optimistická atmosféra.

Výroba vajec byla loni kvůli novým klecím nejnižší od roku 2001

Loňský problematický přechod od chovu nosných slepic ve starých a malých klecích k větším a pohodlnějším se výraznou měrou podepsal na celoroční produkci vajec. Jejich výroba se loni meziročně snížila o osm procent na dvě miliardy kusů, což je nejméně od roku 2001, od kdy údaje ministerstvo zemědělství pravidelně zveřejňuje.

Víte, co jíte? Určitě? Trh zaplavily desítky odlišných značek

Zdravé potraviny by zákazníci v obchodech už neměli hledat tak dlouho. Zdraví prospěšné výrobky nesou logo Vím, co jím a signalizují tak, že obsahují málo živočišných tuků, sodíku a přidaného cukru. Značka potravinám nezvedá cenu a na své produkty ji lepí už tři stovky výrobců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info