Toman: V ČR by měl vzniknout silný Úřad pro potraviny

V Česku by měl vzniknout silný Úřad pro potraviny se sídlem v Brně, uvedl dnes na Žofínském fóru ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman s tím, že vytvoření nového orgánu vidí jako úkol pro svého nástupce. Úřad pro potraviny je v současné době pouze jednou ze sekcí na pražském Těšnově sídlícího ministerstva zemědělství (MZe). S posilováním kompetencí potravinářské sekce začal Toman již během svého působení na ministerstvu, v jehož čele stojí od července.

"Podle mého názoru by se Úřad pro potraviny měl přidružit ke Státní zemědělské potravinářské inspekci (SZPI)," řekl ministr s tím, že změna by měla zefektivnit celý systém kontrol potravin. Její součástí by mělo být jednoznačné stanovení kompetencí jednotlivých dozorových orgánů. I nadále by zůstaly zachovány Státní veterinární správa (SVS), SZPI i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ministerstvu zemědělství by podle Tomana měl zůstat "jen velmi silný legislativní odbor".

Toman krátce po svém nastoupení do čela ministerstva zastavil slučování SZPI a SVS do jedné dozorové instituce. Sloučení obou potravinových kontrol prosazoval předchozí ministr Petr Bendl (ODS), v květnu tento záměr schválila vláda.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info