Domácí cukroví vítězí nad kupovaným

Do Vánoc zbývá poslední měsíc, a tak je podle některých pekařek nejvyšší čas začít s přípravou domácích cukrovinek. I když většina cukrářů i domácích kuchařek mluví o snaze šetřit, představit si slavnostní dny bez sladkých kousků umí málokdo. Snižuje se tedy kvantita připravovaného cukroví, ale dbá se více na kvalitu.

„Předvánoční pečení je u nás v rodině zažitá tradice. Všichni se těšíme, až se zase bytem rozvoní perníčky a vanilkové rohlíčky," popsala třicetiletá Jana Zavadilová z Kroměřížska. Zatím ale peče společně se svou mámou. Na vlastní si ještě netroufá.

„Stále se mám co učit, byly roky, kdy mě vůbec nezajímalo, co to mamka dělá, ale teď bych to naopak chtěla umět všechno hned. Nejraději mám linecká kolečka a ani mě nenapadne, že bych si je měla koupit někde v obchodě," upřesnila Jana Zavadilová.

Podobný názor má i Eva Daňková z Holešova. „Vánoční cukroví musí být prostě domácí, nedokáži si představit, že bychom jej neměli. Pravda, že neděláme takové ty složitější druhy, jako je větrník nebo špička. Spíše se držíme tradice: vanilkové rohlíčky, perníčky a linecké," vyjmenovala důchodkyně. Myslí si, že ji domácí pečení vyjde levněji než kupované a vydrží déle.

„Radši obětuji ten čas, než kupovat něco, na co nemám a stejně bych ani nevěděla z čeho to je," vysvětlila Eva Daňková.

Trendy v oblibě cukrovinek se mění

Jiného názoru je ale Petr ze Zlína. „Nemáme s manželkou tolik volného času, abychom jej trávili u trouby, takže si raději něco objednáme. Finančně to vyjde asi nastejno," myslí si třicátník. Podle něj je cukroví od profesionálů mnohdy i chuťově lepší. „Přítelkyně to přece jen ještě moc neumí, takže ona upeče štrúdl a vánočku a cukroví si objednáme," shrnul mladík.

Pekárny a cukrárny z regionu sice před Vánocemi zaznamenávají zvýšený nárůst objednávek, nedá se ale jednoznačně říci, že by lidé doma cukroví už nepekli a raději si jej nechávali udělat.

„Nijak dramaticky se počet objednávek nezvyšuje. Je to stále klasika špička, větrník, punčák, indián. Na Vánoce děláme ale nejvíce lineckého," zhodnotil ředitel kroměřížské Pekárny a cukrárny Miloslav Dedek.

Průměrná objednávka se tam pohybuje okolo jednoho kilogramu. Lidé si u nich mohou objednat i jen samotné těsta na cukroví. „Myslím si, že lidé více šetří a tak nekupují žádné kvanta, důležité pro ně je, aby všechno bylo hezky malé, drobné tak akorát do pusy," dodal ředitel Miloslav Dedek.

Podobně je tomu i v Pekařství a cukrářství Kolář, které peče ve Zlíně a Kvasicích. Objednávky na Vánoce tam zatím stále sbírají. „Je to tak, že něco si lidé nechávají napéci, ale spoustu si toho tradičně pečou i doma. Nejvíce si objednávají čajové pečivo, linecké kolečka pak i různé měkké zákusky s krémem," vyjmenoval vedoucí provozu Petr Kolář.

Počet objednávek se tam za poslední roky nijak dramaticky nezvedá, mohou ale sledovat různé trendy: jeden rok jdou více na odbyt špičky, jindy zase linecké.

Odběr v prekárně? Až čtyři kilogramy

S velkým zájmem zákazníků se setkávají například v Cukrárně Agrodružstva Roštění. „Letos máme opravdu hodně zákazníků, nejčastěji chtějí čajové pečivo v různých gramážích, linecké, vánočkové čerty," vyjmenovala vedoucí Pekárny a Cukrárny Čermáková Jarmila. Průměrná objednává se tam pohybuje okolo čtyř kilogramů zákusků.

Jako nejčastější důvody, proč lidé nepečou cukroví doma vidí finance a čas. Lidé totiž podle ní dost často nestíhají. „Pak je to ale také tím, že potřebné suroviny na pečení jsou drahé. Když si k tomu připočítáte energii, tak ta cena vyjde v podstatě nastejno. Naopak je jednodušší si to koupit," uzavřela vedoucí. Autor: Pavla Klára Urbášková

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info