Směsné pěstování zvyšuje obsah proteinů v bioobilovinách

Pokud se ječmen jarní nebo pšenice jarní pěstuje společně s čočkou, zvyšuje se obsah proteinů v obilovinách, ukázaly pokusy při ekologickém způsobu pěstování v Kleinhohenheimu.

Pokusná stanice pro ekologické zemědělství Kleinhohenheim v letech 2009 a 2010 zkoumala poměr zastoupení plodin: 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 a 0:100. Čím vyšší byl podíl čočky ve směsce, tím více stoupl obsah surového proteinu v obilném zrnu. Zatímco u pšenice pěstované v čisté kultuře se obsah surového proteinu pohyboval okolo 10,3 %, ve směsné kultuře se 75% podílem čočky stoupl až na 15,1 %. U ječmene bez čočky činil obsah surového proteinu 13,7 % a se zastoupením čočky 15,8 %.

Směska vhodná pro ekologické pěstování

Obsah surového proteinu v čočce zůstal v případě všech plodin pěstovaných ve směsce i všech poměrů zastoupených plodin ve směsce stejně vysoký. Směsné pěstování může pro ekologicky hospodařící podniky představovat vhodnou možnost, jak zvýšit obsah proteinu v pšenici a ječmeni a zajistit dobrou pekařskou popř. krmnou kvalitu. O výsledcích pokusu zevrubně informoval časopis Journal für Kulturpflanzen.

http://www.agrarheute.com/eiweissgehalt-getreide

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info