Návrh Evropské komise diskriminuje malé pěstitele a biodiverzitu, zelení v celé Evropě protestují

Celá historie lidstva je také historií pěstování a šlechtění plodin pro vlastní obživu. Toto zcela přirozené právo je nyní v ohrožení v důsledku navrhované evropské legislativy. Strana zelených (SZ) se proto připojila k celoevropské iniciativě za svobodný přístup k osivům a potravinovou demokracii.

„Návrh nařízení jde na ruku velkým nadnárodním kartelům a naopak diskriminuje malopěstitele. Autoři argumentují ochranou spotřebitele, ale zároveň omezují právo každého z nás zvolit si, jaké rostliny budeme pěstovat či prodávat. Návrh by měl být vrácen Komisi k přepracování,” představil stanovisko zelených předseda Ondřej Liška.

Již v současné době je přitom trh s neregistrovanými plodinami v Evropské unii vytlačován do oblasti šedé ekonomiky. Návrh nařízení předložený Evropskou komisí by vedl k dalšímu zpřísnění regulace obchodu s veškerým rostlinným reprodukčním materiálem – osivem, sazenicemi i divoce rostoucími rostlinami. Není proto překvapivé, že se dočkal odsouzení ze strany mnoha zemědělských a ekologických organizací.

Zelení dnes spustili českou verzi webových stránek www.seedfreedom.eu. Ty obsahují celý text evropské výzvy, jejímž spoluautorem je skupina zelených Greens/EFA v Evropském parlamentu. Na českých stránkách www.seedfreedom.eu/cz může pod výzvu kdokoliv připojit svůj podpis a přidat se tak k bezmála patnácti tisícům. Pro zachování biologické rozmanitosti a možnosti nás všech, vybrat si mezi co nejširší paletou odrůd plodin, je potřeba trh otevřít, nikoliv dále regulovat.

O dalším osudu návrhu nařízení se rozhodne po 11. prosinci, kdy končí lhůta pro podávání pozměňovacích návrhů.

Jan Žáček

tiskový mluvčí Strany zelených

tel: +420 777 800 254, jan.zacek@zeleni.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info