Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 12. 2013

MZe nezajistilo transparentní soutěž o dotace na výzkum, tvrdí NKÚ

Ministerstvo zemědělství nezajistilo transparentní soutěže o dotace na zemědělský výzkum, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) na základě kontroly dotovaných projektů z let 2010 až 2012. Podle kontrolorů také nelze vždy prokázat využitelnost výsledků výzkumu v praxi. O výsledcích kontroly dnes ČTK informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Šafránu je v Kašmíru jako šafránu

Kašmír byl donedávna považován za baštu tohoto vzácného koření. Na tamních polích ho ale roste čím dál méně a výnosy se tenčí. Vláda teď dělá vše pro to, aby produkci znovu nastartovala. Počasí v Kašmíru poslední dobou pěstování šafránu moc nepřeje.

Předvánoční kontrola: ořechy a sušené ovoce nevhodné k lidské spotřebě

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na zjištění dvou druhů potravin (celkem 3 šarže) nevhodných k lidské spotřebě, které mohou konzumentům způsobit zdravotní komplikace. Závadné výrobky inspekce zjistila v rámci kontrol zaměřených na sortiment, který spotřebitelé ve zvýšené míře vyhledávají v předvánočním období.

Poptávka po mléku stoupá, malé mlékárny si mnou ruce

V Česku se začíná dařit menším mlékárnám. Jen za dva roky jich přibylo přes padesát. Farmáři se tak kolikrát snaží prosadit po krachu velkých podniků. Zájem o mléčné výrobky neustále stoupá, a tak menší výrobci zkoušejí své štěstí. Podmínky, které vyžaduje hygiena, už navíc nejsou tak přísné.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info