U třetiny prodejců vánočního zboží zjistila inspekce nedostatky

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla od konce listopadu do poloviny prosince 356 kontrol prodejců vánočního zboží. Nedostatky zjistili inspektoři ve 31,7 procentech případů. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Prodejci vánočních stromků byli nejčastěji pokutováni za chybějící ceníky a úředně neověřená měřidla. „Ověřují se také nabývací doklady na prodávaný sortiment a vydání dokladu o koupi na vyžádání spotřebitele. Paragon k nákupu stromku je vhodné si vyžádat, aby spotřebitel mohl při namátkové kontrole prováděné policií prokázat jeho legální nabytí," uvedl mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Nejčastějšími nedostatky u prodejců kaprů jsou neseznámení s cenou doplňkových služeb, používání neověřených měřidel a předražení nákupu v důsledku nesprávného účtování. Na kontrole ryb se kromě ČOI podílejí nejméně další dva kontrolní orgány, a to Státní veterinární správa a živnostenské úřady.

U prodejců adventních věnců a vánočních dekorací se svíčkami byly nejčastějším zjištěným prohřeškem neúplné nebo chybějící informace o výrobku, o jeho ceně a nevydání dokladu o koupi se všemi náležitostmi.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info