Dvojí kvalita potravin. Lidovci vycítili téma

Chutná jogurt koupený třeba v Německu a stejný v českém obchodě stejně? Přestože oba výrobky mají identický obal, podle lidovců je jejich kvalita rozdílná. Bohužel v neprospěch českého spotřebitele. A právě dvojí kvalitu výrobků si KDU-ČSL vybrala jako jedno z nosných témat ve volbách do Evropského parlamentu.

Trochu žárlivě na záměry lidovců hledí sociální demokraté, jejichž europoslanci otázku dvojí kvality potravin na půdě Evropského parlamentu vznesli již před třemi roky.

Před odstartováním kampaně lidovci navštívili obchodní řetězec v Německu 
a stejný pak v Česku. Nakoupili stejné výrobky a na vlastním jazyku vyzkoušeli jejich kvalitu. Rozdíly jsou podle nich víc než znatelné. „Bylo jen přirozené, že zrovnoprávnění českých spotřebitelů, které dlouhodobě prosazujeme, dominovalo i startu kampaně KDU-ČSL do evropských voleb," uvedl lídr lidovecké kandidátky Pavel Svoboda.

Praxe, kdy velké koncerny prodávají v České republice pod stejnou značkou méně kvalitní výrobky než ve starých zemích unie, musí podle Svobody skončit. „Stojíme před potenciálně novou větví ochrany spotřebitele," doplnil s tím, že tato ochrana by měla mít nějakou právní formu – doporučení nebo nařízení.

Na dvojí kvalitu potravin už dříve v Evropském parlamentu upozorňovali sociální demokraté. Lidovci tak podle nich neobjevili žádnou Ameriku. V roce 2011 vůbec jako první interpelovala v této věci Evropskou komisi europoslankyně Olga Sehnalová. Když se jí dostalo vyhýbavé odpovědi, zorganizovala veřejné slyšení a ochutnávku značkových potravin. Její snaha byla zatím marná, protože se její návrh na plénum vůbec nedostal.

Jasná představa

S hořkostí se proto dívá na současnou kampaň lidovců, protože její požadavek tehdy nepodpořila Evropská lidová strana, jejíž součástí KDU-ČSL je. „Upřímně lidovcům přejeme, aby dokázali Evropskou lidovou stranu přesvědčit, že se tehdy mýlila," vzkazují do pražského paláce Charitas, kde má KDU-ČSL sídlo, sociální demokraté.

Lidovci prý mají jasnou představu, jak potravinářské koncerny donutit k tomu, aby ve všech zemích unie nabízely stejně kvalitní výrobky za srovnatelné ceny. Chtějí se přitom opřít právě o své členství v Evropské lidové straně, která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. Sociálnědemokratické námitky pak berou jako osobní útoky a okopávání kotníků. „Musí se to začít dělat okamžitě, protože evropský schvalovací proces je zdlouhavý. Není proto jisté, zda se to za pětiletý mandát stihne," dodal Svoboda.

Před třemi lety Brusel rozhodl, že spotřebitele nepoškozuje, když výrobky v různých zemích mají jinou chuť.

Autor: Redakce

Tisk

Další články ke kauze Kvalita potravin:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info