Jak uzdravit školní bufety? Zakázat chipsy a kávu

Děti tloustnou, častěji se jim kazí zuby a do dospělosti si přinášejí špatné stravovací návyky, kterých se jen těžko zbavují. Školní jídelny a učitelé se mohou snažit sebevíc, jejich „výchovu" ale často kazí rodiče, kteří dětem dávají do školy nevhodné svačiny, případně jim je nepřipravují vůbec.

Na prvním stupni si nosí 
do školy svačinu 90 procent žáků, v deváté třídě už jen polovina. Ti ostatní si ji kupují cestou do školy nebo ve školním bufetu či automatech. Problém je, že přestože se takové potraviny prodávají ve školním prostředí, neodpovídají základům vyvážené stravy. Například plněné pečivo, obložené bagety a tousty si denně koupí až čtvrtina školáků, slané chuťovky 30 procent dětí.

Zatímco školní jídelny musí dodržovat přísné normy, které pravidelně kontroluje Česká školní inspekce, na sortiment bufetů a automatů jsou zatím předpisy krátké.

Podpora zdravé výživy

„Jako nejreálnější řešení současné situace bude zřejmě doporučení vhodného obsahu prodejních automatů a bufetů pro ředitele škol. Čas ukáže, zda stačí doporučení k tomu, aby se nabídka v automatech výrazně posunula k podpoře zdravého životního stylu. 
Celá řada zemí se k situaci staví úplným nebo částečným zákazem prodeje určitého sortimentu ve školách, tedy legislativním opatřením, které je vymahatelné," vysvětluje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá.

Například ve Francii nebo 
Bruselu prodejní automaty ve škole nesmí být vůbec. 
V Itálii, Velké Británii nebo Litvě se jejich obsah kontroluje nebo reguluje.

Státní zdravotní ústav ve spolupráci se Společností pro výživu vypracoval dokument, který má ředitelům škol pomoct při výběru dodavatele potravin a jeho nabídky. Navrhují například sladké nápoje prodávat po menších porcích, zatímco čistou vodu ve větších baleních, omezit nebo zakázat prodej kofeinových 
a energetických nápojů, bagety nahradit celozrnným pečivem, šunky, tavené sýry a majonézu vyměnit za tvarohové 
a luštěninové pomazánky, žervé, cottage sýr, vejce, ryby nebo tofu. Stopku by měly dostat také chipsy, slané tyčinky nebo pražené oříšky, naopak by se místo mělo najít pro mléko, mléčné výrobky a čerstvé ovoce a zeleninu.

Rozhodnout musí ministerstvo školství

Podobné doporučení chystá pro základní školy také ministerstvo zdravotnictví. „Současná legislativa daný problém neřeší, a tak za stávající situace je vše na odpovědnosti ředitele školy, jaký sortiment potravin žákům 
v tomto typu stravování nabídne. Ministerstvo zdravotnictví opakovaně upozorňuje na skutečnost, že nelze od sebe oddělit výchovně vzdělávací proces, ve kterém je zařazena i výchova ke zdravému životnímu stylu, včetně zásad zdravé výživy, a skutečnost, kdy jsou žákům ve školách nabízeny prostřednictvím automatů a bufetů potraviny v převažující většině v rozporu s těmito zásadami," řekla Deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Dodala však, že rozhodnutí musí učinit resort školství.

Varování odborníků na výživu a obezitologů vyslyšel 
i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). „Určitě to vnímám jako problém. Nevím, proč v případě, kdy máme problém s dětskou obezitou, by měly být ve školách automaty se sladkostmi, chipsy, nebo dokonce kávou. Chceme tyto automaty postupně ze škol vytlačit a chránit tak zdraví dětí," vzkázal Deníku Chládek. Dodává, že na tento krok má pozitivní ohlasy jak od škol, tak od rodičů. „Automaty a bufety s regulovaným obsahem jsou samozřejmě alternativa, jejich zřízení je nicméně v pravomoci ředitelů škol již nyní," doplňuje ministr.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info