Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 6. 2014

Granty na výzkum Šumavy jsou podle senátora nepřiměřené. Vědci ho žalují

Spory o Šumavu bude opět řešit soud. Kvůli výrokům senátora Jana Veleby (SPO) podali tři vědci žalobu. Veleba řekl, že jsou vědecké granty týkající se šumavského výzkumu nestandardně vysoké a že "motivací přírodovědců, kteří se angažují ve prospěch zachování šumavské divočiny, jsou peníze, docentury a profesury". Vědci požádali senátora o omluvu, ten to odmítl.

Obilí nevypadá špatně. Sklizeň začne dřív

Horší úroda bude zřejmě na jihu Moravy, kterou sužuje nedostatek vody. Sucha budou podle českých vědců častější a delší. „Zatím to nevypadá nijak špatně, ale dokud to není pod střechou, není co slavit," uvedl při pohledu na pole Jaroslav Šebek, sedlák z Podřipska a tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR.

Brabec: Z evropských dotací nestihneme vyčerpat 20 miliard

Česká republika z evropských dotací na životní prostředí nestihne vyčerpat zhruba 20 miliard korun z pěti miliard eur (asi 137 miliard korun), které měla v nynějším programovém období k dispozici. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Kakaa je málo, čokoláda zřejmě podraží

Kvůli rostoucí ceně kakaa na světových trzích zřejmě zdraží i čokoláda. Kakao je momentálně nejdražší za poslední tři roky a další zvyšování ceny se dá podle výrobců čokolád i analytiků ještě očekávat. Analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička předpokládá letos asi desetiprocentní růst ceny. "Podobně se dá očekávat i zvýšení maloobchodních cen čokolády," uvedl.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info