Souhrn událostí uplynulého dne – 30.6.2014

Český mák se sbírá ze dna. Roste počet osetých hektarů polí

V Česku přibylo makových polí. Proti loňsku je jich téměř o čtvrtinu více. Mák letos zemědělci vyseli na 25.119 hektarů polí, zatímco loni to bylo jen 20.250 hektarů. Zprávu oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Nárůst ploch osetých mákem se podle něj dá očekávat také v dalších letech.

EU žádá WTO o řešení sporu o zákaz ruského dovozu vepřového

Evropská komise dnes požádala Světovou obchodní organizaci (WTO) o ustavení rozhodčího panelu, který by určil, zda je letošní ruský zákaz dovážet vepřové maso ze zemí Evropské unie v souladu s mezinárodními obchodními pravidly. Dosavadní jednání s Moskvou v této věci za poslední dva měsíce nikam nevedla, sdělila komise.

Jedna kráva na 2,5 hektaru? Nový systém dotací nahrává Babišovi

Ministerstvo zemědělství chystá od příštího roku zásadní změnu v systému dotací. Podle kritiků na něj doplatí malé rodinné farmy, které hospodaří ekologicky šetrným způsobem, a naopak vydělají velcí hráči včetně firem Andreje Babiše.

Úbytek včel? Pesticidy hlavním viníkem

Opylovači nebezpečně mizí. Problém řeší nejen zemědělci a ochránci přírody, ale i jeden z nejmocnějších politiků světa, americký prezident Barack Obama. Nová studie nyní upozorňuje na to, že se situace kvůli často používaným zemědělským postřikům může ještě zhoršit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info