Houby by mohly začít růst příští víkend, prospěl by jim návrat tepla

Houby by mohly být příští víkend. „Dřív by si na houby vyrazil pouze hodně velký optimista," řekl ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Deštivé počasí z posledních dní růst hub nastartovalo, v lesích se to ale projeví až za deset, dvanáct dní. Houbám by navíc prospěl návrat teplého počasí.

Předchozí suché a teplé počasí nejlépe přečkaly hřiby, lišky, holubinky, ryzce a muchomůrky. „Rostly všude, ale v malým množství," poznamenal Landa. Z hřibů šlo zejména o hřiby dubové a kováře, v poslední době ale už rostou všechny druhy hřibů. V lesích lze narazit už i na hřiby medotrpké, které sice nejsou jedovaté, ale kvůli nahořklé chuti se nesbírají.

Z dalších hub pak houbaři ocení klouzky, lišky a ryzce. „Pod smrkem a borovicí už roste ryzec pravý," zmínil Landa. V malém množství se vyskytuje i jedna z nejkvalitnějších holubinek – holubinka namodralá.

V trávnících houby nerostou, letos například podle Landy úplně vynechaly žampiony.

Pro následující týden meteorologové předpovídají denní teploty do 25 stupňů, oblačno s přeháňkami. Příští víkend by se už mělo začít oteplovat.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info