Souhrn událostí uplynulého dne – 14.7.2014

Zemědělci na jihu Čech letos zaseli méně obilí i řepky

Zemědělci na jihu Čech oseli obilovinami nejmenší plochu za posledních 12 let - 140.456 hektarů, což je o 3186 hektarů méně než loni. Také řepky meziročně ubylo, a to o 1249 hektarů. Zhruba za deset dnů ji kombajny začnou sklízet na 44.160 hektarech. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Obdobná situace je v celé zemi.

Rozvojový svět se snaží dohnat vyspělé země. Zájem o maso poroste

Poptávka po zemědělských produktech poroste v následujících deseti letech pomaleji než doposud, předpovídá Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Dramaticky ale poroste zájem o na bílkoviny bohaté potraviny. Konzumenti v rozvojových zemích se totiž budou snažit vyrovnat západním zemím a stravovat se stejně jako ve vyspělém světě.

Ministr Jurečka: Mléčné kvóty pro letošek zůstanou. Nebudeme ustupovat zemím, které obcházejí povinnost

Evropští ministři zemědělství dnes v Bruselu neschválili předčasné zrušení mléčných kvót. Znamená to, že letos ještě zůstanou mléčné kvóty nastavené podle původní dohody. Česká republika hlasovala proti návrhu na zrušení kvót, protože by to poškodilo české výrobce a zpracovatele mléka.

Bohemia Sekt investuje do výsadby vinic 100 milionů korun

Největší tuzemský výrobce sektů a vín, společnost Bohemia Sekt, investuje letos deset milionů korun do výsadby nových vinic. Do roku 2020 chce rozšířit plochy svých vinic ze 400 na minimálně 600 hektarů. Podle strategického programu bude skupina investovat do výsadby vinic a nákupů nových pozemků přes 100 milionů Kč, informoval jednatel společnosti Ondřej Beránek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info