Souhrn událostí uplynulého dne – 5.8.2014

Nevýhodný trend: Vyvážíme zvířata a dovážíme maso

Dovoz masa do Česka vzrostl od roku 2000 devětkrát. Současně přitom roste export živých zvířat, který loni dosáhl 7,3 miliardy korun a nejčastěji míří do Rakouska. Tento trend není pro českou ekonomiku výhodný, protože tak přidáváme méně hodnoty, uvádí ve své analýze Český statistický úřad (ČSÚ).

Na plodinové burze se propadly ceny krmného ječmene a pšenice

Na Plodinové burze v Brně se výrazně propadly ceny krmného ječmene a krmné pšenice. Pokračoval tak propad cen, který začal už ve druhé polovině května. U ostatních plodin se zastavil a ceny začaly stagnovat, cena hrachu dokonce roste, vyplývá z informací které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno.

Aktuální úspěchy a přínosy českého zemědělského výzkumu ke globálnímu potravinovému zabezpečení

V květnu a červenci 2014 bylo publikováno pět článků o práci českých výzkumných týmů v rámci mezinárodní spolupráce ve význačných zahraničních odborných časopisech. Tyto články se dotýkají aktuální problematiky potravinového zabezpečení.

Zemědělci mají sklizeno 47 pct obilí a 89 pct řepky

Zemědělci v Česku sklidili již téměř polovinu ploch obilovin a bezmála 90 procent řepkových polí. Postup žní v uplynulém týdnu v řadě regionů zkomplikoval déšť a bouřky. Průměrné hektarové výnosy obilí jsou vysoké, u řepky rekordní. Kvalita obilí je dobrá, v důsledku dešťů lze však očekávat její zhoršování.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info