Souhrn událostí uplynulého dne – 7.8.2014

Ministr zemědělství Jurečka: Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond loni podpořil zemědělce částkou 926 milionů korun

Dotace na části úroků z komerčních úvěrů na nákup zemědělské techniky a zemědělské půdy, finanční podpora zemědělského pojištění a půjčky zemědělcům zasaženým povodněmi. Taková byla loňská podpora Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) zemědělcům.

Vývoz zemědělských komodit do Ruska roste, loni činil 2,5 mld. Kč

Vývoz zemědělských komodit a potravin z ČR do Ruska v posledních letech stoupá. V roce 2011 jeho hodnota činila 1,87 miliardy korun, o rok později 2,2 miliardy a v roce 2013 již 2,45 miliardy korun. Za první pololetí letošního roku vyvezli zemědělci a potravináři do Ruska zboží za 1,5 miliardy korun.

Sezona pálení: méně ovoce, ale kvalita vydrží

Je toho hodně málo. Na druhou stranu to, co je, zatím „dobře teče". S takovým odhadem přicházejí na začátku hlavní sezony provozovatelé pěstitelských pálenic v Česku. Část provozoven se otevřela už na začátku prázdnin, kdy lidé začali nosit hlavně třešně. Hodně přitom záleželo na dobrém načasování.

Embargo na vývoz do Ruska může způsobit problémy producentům v ČR

Zákaz či omezení vývozu zemědělských surovin a potravin do Ruska by mohl znamenat výraznější problém pro některé tuzemské pěstitele a výrobce, kteří do země vyvážejí, zjistila ČTK v anketě mezi nimi. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) i senátora a dlouholetého šéfa Agrární komory Jana Veleby navíc hrozí v důsledku embarga přetlak na unijním trhu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info