Lipového a lesního medu je málo. Podraží?

Sucho potrápilo včelaře, výnos letošního medu je poloviční.

Brzký nástup jara v plné síle předpovídal včelařům dobrou sezonu. Lány řepky olejky sice zajistili slušný výnos řepkového medu, po lipovém a lesním medu bude ale velká sháňka – na Přerovsku i Hranicku hlásí minimální množství.

Situace v regionu kopíruje celorepublikový problém – nedostatek medu. Sucho a klimatické změny jsou hlavními důvody, proč včelaři druhou polovinu sezony ostrouhali.

Začátek jara přitom vypadal slibně. „Zdálo se, že nebudeme vědět, co si s medem počít," konstatoval Pavel Malovec, místopředseda základní organizace Českého svazu včelařů v Hranicích.

Snůšku řepkového medu v květnu dokonce včelaři označili za lehce nadprůměrnou. Teplé jaro také způsobilo, že všechno kvetlo najednou. „Kdo nepřipravil na jaře včely, měl později smůlu," shrnul Pavel Malovec.

Sucho, které nastoupilo v červenci ovlivnilo hlavně lípy. „Na jaře lípa krásně kvetla, ale pak přišlo sucho. Čím méně vláhy, tím méně je nektaru v květech," vysvětlil předseda okresního výboru Českého svazu včelařů v Přerově František Hošek.

Lipový med je hodně oblíbený

„Lipový med voní, je hodně oblíbený. Říká se, že dobrý lipový med je jednou za sedm let. Za poslední tři roky byl skvělý," doplnil.

Řepkový na rozdíl od lipového nebo lesního medu ve sklenici rychle krystalizuje. A to po několika málo dnech. „To ale neznamená, že by byl méně kvalitní," upozornil Pavel Krieg, vedoucí Výzkumné včelařské stanice v Přerově – Žeravice.

„Běžně jsou za sezonu dvě snůšky medu, ale ta druhá byla letos slabá," potvrdil. Celkově nevyhodnocuje sezonu jako katastrofickou. „Je to tak jako v zemědělství, některé roky jsou prostě horší," vysvětlil Pavel Krieg.

Pokud včelaři chtějí mít i pozdější med, musí své úly umístit mimo region. „Lipový ani lesní med nemá ve Skaličce nikdo. Možná ve vyšších polohách," popsal situaci Jaroslav Juráň, včelař ze Skaličky.

Ten poprvé a naposled letos vytáčel med v květnu. „Podruhé jsem ani nevytáčel, nebylo z čeho," uvedl. Za nedostatkem vláhy podle něj může i mírná zima. „Nebyl sníh a spodní voda je letos nízko. Stromy čekají na pořádný déšť," vysvětlil.

Letošní výnos bude poloviční

Maximálně polovina toho, co loni. Takové jsou předpovědi letošního výnosu. Včelaři, kteří se starají o méně úlů, již většinou své zásoby vyprodali. To je případ i Ludvíka Zapletala z Oseku nad Bečvou. „Stálých zájemců je hodně, ale momentálně nemám už co prodávat," přiznal.

Z celkem dvaceti včelích úlů získal kolem osmnácti kilogramů medu. To je zhruba polovina loňského výnosu.

„Uvidíme co příští rok – je to na přírodě," dodal Ludvík Zapletal.

Bude med zdražovat?

Cena kilogramu květového medu od včelařů se pohybuje v průměru kolem 130 korun. Za lesní med by podle odhadu Františka Hoška mohli chtít i 200 korun.

O zvýšení ceny nepochybuje ani Jaroslav Juráň, i když ji podle něj ovlivňují další faktory. „Včelaři si dnes váží více své práce. Jejich med je kvalitní a je kolem něj hodně práce," dodal.

Autor: Iva Najďonovová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info