Na seznam přibude pět set chráněných druhů

Ministerstvo životního prostředí chce aktualizovat seznam zvláště ohrožených druhů. Ten je totiž zastaralý a neodráží současnou vzácnost rostlin a živočichů v České republice. Na seznam má přibýt například orel královský, který se v České republice vyskytuje pouze na Břeclavsku, nebo některé druhy stále ubývajících denních motýlů. Zvláštní ochranu naopak ztratí například kapr obecný nebo jelec jesen, uvádí dnešní vydání Brněnského deníku.

Jižní Morava

Stovky zvířat a rostlin z Jihomoravského kraje se nově dočkají ochrany. Seznam zvláště chráněných druhů je podle ministerstva životního prostředí totiž zastaralý. A Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky připravila návrh jeho aktualizace. Teď je v něm přes osm set druhů, připravovaná novela jich předpokládá téměř čtrnáct set.

Hlavní důvod ke změně je, že nynější seznam současnou míru ohrožení a vzácnosti jednotlivých druhů neodráží. "Od svého vzniku v roce 1992 se nijak zásadně neupravoval. Vědecké poznatky o stavu jednotlivých druhů za posledních dvacet let se v něm nepromítly," vysvětlila mluvčí ministerstva Jana Taušová.

Mechy a lišejníky

Změní se především počet bezobratlých v seznamu. "Ve stávající vyhlášce je jich 116 a v novém návrhu 346. Je to kvůli tomu, že počet bezobratlých v České republice výrazně převyšuje obratlovce. Vyskytuje se tady přibližně čtyřicet tisíc druhů. Podobné je to s rostlinami, u kterých se počet zvyšuje o víc než tři sta. Přibyly zejména nižší rostliny, jako jsou mechy a lišejníky, které doteď v seznamu vůbec nebyly," uvedla Taušová.

Chystané změny sleduje i krajský odbor životního prostředí. "Ke změnám se vyjadřujeme. Chceme, aby byl systém druhové ochrany pružnější a rychleji reagoval na změny v přírodě," uvedla Vlasta Škorpíková z odboru. Dodala, že na seznam určitě patří vzácný orel královský.

A jeho zařazení ministerstvo opravdu plánuje. Tento dravý pták totiž v současnosti hnízdí v České republice pouze na Břeclavsku. Podle ornitologa Davida Horala celkem ve třech párech. V oboře Soutok mezi řekami Morava a Dyje poprvé zaznamenali jeho výskyt v roce 1998. "Od té doby dosáhl nejvýš pěti párů. Jeden se však ze Znojemska přesunul do Rakouska, další byl na Brněnsku, ale zmizel," uvedl ornitolog.

Zatím je orel královský chráněný pouze jako všichni volně žijící ptáci. "Je na stejné úrovni jako vrabec nebo pěnkava. Na seznamu zvláště chráněných živočichů není," konstatoval Horal.

K připravovaným změnám přidal své poznámky i vedoucí oddělení speciální ochrany přírody Správy Podyjí Martin Škorpík. Do seznamu chce zahrnout například šakala. "U toho se vzácně stane, že ho například srazí auto nebo ho zastřelí myslivec, který si jej splete s toulavým psem," upozornil Škorpík.

Pokuta? Sto tisíc

Pokuty za zabití či zničení druhu ze seznamu těch zvláště chráněných můžou dosáhnout až sto tisíc korun. "Pokud to ale člověk udělá ve zvláště chráněných územích nebo pokud se jedná o opakované porušení zákona, mohou být pokuty až dvojnásobné," sdělila Taušová.

Velmi draze tak člověka může vyjít v budoucnu například poškození jedovatého hřibu rudonachového, který má na seznam také přibýt.

Kdy ale plánované změny začnou opravdu platit, zatím není jasné. "Datum účinnosti upravené vyhlášky teď není možné odhadnout. Zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů vyhlašuje ministerstvo životního prostředí po dohodě s ministerstvem zemědělství. Jediné, co můžu říct, je, že projednávání už začalo," sdělila Taušová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info