Máchův kraj: První doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech

Jednoznačný důkaz podaly snímky z fotopastí, které na jaře kvůli dlouhodobým indiciím, že se tato vzácná šelma pohybuje v oblasti Máchova kraje [1], instalovali pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

„Poté, co naše fotopast v březnu zachytila vlka v blízkosti rybníka Břehyně [2], instalovali jsme fotopasti v širším území. V červenci se pracovníkům Správy CHKO podařilo nalézt stopy odpovídající dospělému vlku a vlčatům. A koncem července vlče či vlčata a jejich rodiče vyfotografovala jedna z fotopastí několikrát. Na snímku je vždy pouze jediné vlče, ale v druhé půlce srpna jeden z lesníků pozoroval v jiné části Dokeska vlčici s několika vlčaty. Snímky jsou jednoznačným důkazem o rozmnožování vlků v této oblasti,“ vysvětluje Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.

„Je až symbolické, že se rozmnožování vlků podařilo potvrdit ve chvíli, kdy se území, ve kterém se pohybují, stalo po letech vyjednávání součástí chráněné krajinné oblasti [3]. V Máchově kraji jsou místa, která nemají daleko od prapůvodní české divočiny - slatiny a rašeliniště a podmáčené lesy. Lze to vnímat i tak, že se ochránci přírody i vlci shodli na tom, kde je příroda opravdu zajímavá,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlci do takové krajiny patří a mají důležitou roli. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusováním ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci.

Vlci byli v České republice vystříleni koncem 19. století. V posledních letech se začínají stejně jako do dalších států postupně vracet. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci. Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska – v posledních několika letech ale spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet z oblasti Lužice.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích a nebo na Balkáně (po ccca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky.

Poznámky:

[1] Více najdete na této webové stránce.

[2] Národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala leží asi 4 km od města Doksy. Spravuje ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Více najdete na této webové stránce.

[3] Chráněná krajinná oblast Kokořínsko se o 136 km 2 Máchova kraje rozšířila k 1.9.2014. Vznikla tak nová chráněná krajinná oblast Kokořínsko – Máchův kraj. Máchův kraj je mimořádný svou přírodní rozmanitostí. Bohatá mozaika mokřadů, vodních ploch, lesních porostů i pískovcových skal hostí řadu druhů vzácných rostlin a živočichů. Některé se dokonce na jiných místech České republiky nevyskytují. U Máchova jezera a Břehyňského rybníka má své poslední lokality travina hrotnosemenka hnědá, na vlhkých loukách roste vzácný prstnatec plamatý. Masožravá rostlina tučnice česká a orchidej prstnatec český jsou dokonce místními endemity – jinde na světě je nenajdeme. Počet chráněných druhů dosahuje úctyhodné výše rovné stovky u rostlin a 165 u živočichů. Rybníky s rozsáhlými rákosinami vyhledává vzácný jeřáb popelavý. Na Dokesku hnízdí víc než deset párů tohoto krásného ptáka, nejvíc v České republice. Po více než 150 letech zde zahnízdil orel mořský. Jednoho z našich nejkrásnějších brouků – tesaříka alpského – můžeme v Čechách spatřit jen v bukových lesích Máchova kraje. Orientačně lze Máchův kraj vymezit přibližně linií mezi sídly Doksy-Jestřebí-Zahrádky-Srní-Zákupy-Hradčany-Kuřívody-Bělá pod Bezdězem-Bezděz, hranice se až na výjimky vyhýbá zastavěnému území, velká část území byla součástí vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Více na této webové stránce.

Kontakt pro více informací:

Karolína Šůlová

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Tel.: +420 724 102 406

E-mail: karolina.sulova@nature.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info