Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14. 9. 2014

Ministr Marian Jurečka: Podpora ovocnářů a zelinářů je důležitá pro udržení zaměstnanosti na venkově

Podpora pěstování ovoce a zeleniny patří k prioritám ministra zemědělství Mariana Jurečky. Na zahájení výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích dnes uvedl, že je to významný sektor z hlediska udržení zaměstnanosti v zemědělství a na venkově. Na výstavě ministr také předal ocenění vítězům soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje.

Poláci se přejídají jablky, sadaři jsou i tak bezradní

Všudypřítomná kampaň s polskými jablky zdejším ovocnářům nijak zásadně nepomohla, ukázala však přístup, který velká část veřejnosti i firem k protiruským sankcím zastává. Navzdory tomu, že ruský zákaz dovozu potravin z EU může ovlivnit i situaci dalších podniků, požadavky na zrušení sankcí znějící v Česku za její severní hranicí slyšet nejsou.

Faremní produkty z českého Skotska velkým lákadlem

Výrobou kvalitních a velmi chutných mléčných produktů je již několik let dobře známá farma rodiny Němcovy v Netíně na Žďársku. Zkusit si zde vyrobit svůj vlastní originální sýr mohli v sobotu 6. září i návštěvníci Farmářských slavností, které se v Netíně konaly. Touto celodenní akcí pro rodiny s dětmi se uzavřela letošní série slavností pořádaných Ministerstvem zemědělství ČR.

Zájem o biopotraviny roste, ale jen někde. Češi chtějí jogurty i mouku

Letošní září je už podesáté měsícem biopotravin. Někteří obchodníci přitom letos zaznamenali nemalý nárůst zájmu o produkty ekologického zemědělství. Češi nejčastěji sahají po mléčných výrobcích, mouce nebo mase s nálepkou bio. „Z prodeje biopotravin zaznamenáváme meziroční nárůst tržeb o více než 20 procent a pozitivní vývoj očekáváme i do budoucna.

Dotace na mléko do škol letos mírně vzrostou na 59 milionů korun

Dotace na mléčné výrobky pro školáky mají v tomto školním roce vzrůst z loňských 58 na 59 milionů Kč, uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Počet zapojených škol se letos pohybuje podobně jako v předchozím školním roce okolo 3000, počet jejich žáků je zhruba 590.000.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info